Ερρίκος Ντυνάν και νομοσχέδιο για την ΠΦΥ άναψαν φωτιές στη Βουλή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την παράκληση να κληθεί και πάλι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, όταν θα συζητηθεί η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζήτησε ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που εξετάστηκε ως μάρτυρας σήμερα από την Επιτροπή για την υπόθεση του «Ντυνάν». Εν τω μεταξύ στη Βουλή "σφάζονται στην...ποδιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η εξέταση του Άδωνι Γεωργιάδη θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα καθώς η επιτροπή έπρεπε να διακόψει το απόγευμα λόγω του ότι οι βουλευτές είχαν να παραστούν και στην Ολομέλεια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πολύωρη εξέτασή του υποστήριξε ότι για το «Ντυνάν» έκανε άριστη δουλειά γιατί κατάφερε να διώξει τον Ανδρέα Μαρτίνη (το οποίον η τότε κυβέρνηση τον θεωρούσε διεφθαρμένο), υπογράμμισε ότι το Ντυνάν ήταν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ότι η τράπεζα έδωσε μεγάλο τίμημα για την αγορά του και από την πώλησή του επωφελήθηκε και το Δημόσιο, και το νοσοκομείο, και οι εργαζόμενοι.

Επίσης είπε ότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης εξαπάτησε το ελληνικό Δημόσιο, παραχωρώντας το δικαίωμα στην Πολιτεία να δίνει ειδικότητες ιατρών μέσω του Ντυνάν. Ποτέ δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα και ο λόγος που αντιδρούσε όλη η αγορά ήταν αυτό. Δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ωστόσο είχε ευνοϊκό καθεστώς».

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αναφορά και στην αείμνηστη Σόφη Βαρβιτσιώτη (σύζυγος του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη) που ως μέλος του Ερυθρού Σταυρού είχε ζητήσει να ελεγχθεί ο Ανδρέας Μαρτίνης για κακοδιαχείρηση.

Επίσης ερωτηθείς από τον Νίκο Νικολόπουλο αναφορικά για τον «Ερυθρό Σταυρό», είπε ότι «ο κ. Μαρτίνης είχε στήσει ένα πολυετές σύστημα στον Ερυθρό Σταυρό το οποίο ήταν αδιαπέραστο και μας είχε ζητήσει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αυτό να αλλάξει».

Απαντώντας, σε άλλη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή για τους αργόμισθους που είχε αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος στην έκθεσή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε άγνοια και προσέθεσε πως εάν υπήρχαν πρέπει να τους βρει το «Ντυνάν» και να τους ζητήσει πίσω τα χρήματα που έλαβαν εάν δεν τα δικαιούνταν. Για όσους δε νοσηλεύτηκαν χωρίς να πληρώσουν ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «εάν δεν έχει υπάρξει έγγραφη ενημέρωση μέσω τιμολογίου σε αυτούς δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν». Ενώ ερωτηθείς «εάν πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί εμπλεκόμενων», ο κ. Γεωργιάδης απήντησε «αν υπάρχει υπόνοια για τον οποιονδήποτε μπορεί να ελεγχτεί με ένα απλό φορολογικό έλεγχο. Δεν είναι υπέρ τού να κρεμιούνται άνθρωποι στα μανταλάκια».

Πέραν του «Ντυνάν» ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην επιτροπή, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πάρτι στην υγεία έχει γίνει στα φάρμακα. Εν τούτοις, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για τα εμβόλια γρίπης την περίοδο υπουργίας Αβραμόπουλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Αβραμόπουλος δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που επέβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς υπήρχαν τότε φόβοι ότι η γρίπη θα έπαιρνε διαστάσεις πανδημίας», υπογράμμισε ότι «ο κ. Αβραμόπουλος αγόρασε τότε λιγότερα εμβόλια από ό,τι προέβλεπε ο ΠΟΥ» και ενημέρωσε την επιτροπή ότι «όσα εμβόλια περίσσεψαν τα επέστρεψε πίσω η επόμενη υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αρκετές φορές στην τοποθέτησή του επαίνεσε την κατάθεση του Ανδρέας Λοβέρδου στην εξεταστική για το «Ντυνάν» και συγκεκριμένα την απόφασή του, όταν ήταν υπουργός, να ψηφίσει την τροπολογία για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Στην επιτροπή δεοντολογίας η επιστολή Λοβέρδου

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος απέστειλαν στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής την επιστολή που έστειλε σήμερα στην Εξεταστική ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε στημένη την επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τα σημερινά πεπραγμένα της Εξεταστικής για την Υγεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ενημερώθηκα πως σήμερα η πλειοψηφία της στημένης Εξεταστικής με τα προαποφασισμένα πορίσματα και τους κατασκευασμένους μάρτυρες, χωρίς να αναγνώσει την σύντομη απάντησή μου στην υβριστική επιστολή τους, επιδόθηκε σε αυτό που έχει συνηθίσει: στις ύβρεις και τον λαϊκισμό.

Αν είχαν και στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια θα με καλούσαν να τα πουν μπροστά μου ώστε να μπορώ να τους απαντήσω. Η δειλία τους όμως δεν τους το επέτρεψε. Μετά λοιπόν τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία από μέλη της πλειοψηφίας διαπιστώνω ότι όσα δήλωσα και έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ μα πάρα πολύ επιεική. Με την σημερινή τους ιταμή συμπεριφορά βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας απέδειξαν ότι επειδή έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά πράγματι έχουν φτάσει σε έσχατο σημείο πολιτικού ευτελισμού και ηθικής εξαχρείωσης.

Τους ενημερώνω πως  θα αντιπολιτευτώ το εθνικολαϊκίστικό τους παραμάγαζο με όλες μου τις δυνάμεις.

Όσο για την παραπομπή των πρακτικών και των δηλώσεών μου στην Επιτροπή Δεοντολογίας θερμές ευχαριστίες γιατί με αυτή τους την απόφαση μου δίνουν το βήμα που μου στέρησαν σήμερα.

Η Πρωτοβάθμια τους …χωρίζει

Πολιτικό εκνευρισμό καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός γιατί, όπως εκτίμησε, αυτή την περίοδο εδραιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας ότι η χώρα μπαίνει στη φάση της σταθερότητας.

«Ακόμη και η δειλή έξοδος στις αγορές στέφεται με επιτυχία, και αυτό είναι αποδομητικό στους ισχυρισμούς όσων μιλούσαν για κατάρρευση της οικονομίας της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Ξανθός με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Αντίθετα, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.

Αναφερόμενοι στις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκαναν λόγο για ένα σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. «Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Ξανθός επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας, και πρόσθεσε ότι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.

«Γίνεται μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια υγεία» είπε ο κ. Ξανθός, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζει ως σχέδιο, είναι ένα μη σύστημα ελεύθερης αγοράς και όποιος αντέξει».

Έμφαση στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και στην ίδρυση του Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, που «θα είναι σοβαρή παρέμβαση στο αρχιπέλαγος», έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.

Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαίτερα σε σειρά παρεμβάσεων που γίνονται με το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ομογενών στις χώρες που δουλεύουν.

«Βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις μονάδες νοσηλείας. Μπαίνει τάξη στο τοπίο. Λύνουμε τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών με τις εφημερίες τις οποίες πληρώνουμε. Δίνουμε το δικαίωμα μετάταξης πριν συμπληρωθεί το χρονικό όριο», ανέφερε ο κ. Πολάκης και ανέφερε κατακλητικά: «Με αυτό το νομοσχέδιο αρχίζουμε να χτίζουμε. Με τα άλλα επουλώναμε τις πληγές. Με αυτό θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση του ασθενή».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνονται βαθιές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, που είναι εξαιρετικά επιτακτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Στηρίζουμε το ΕΣΥ με πρόσθετη επιχορήγηση, με νοικοκύρεμα των δαπανών και με προσλήψεις που πιάνουν τόπο», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Για κρατικίστικο μοντέλο, που είναι χωρίς χρηματοδότηση για το μέλλον», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης». «Προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνετε για την πρωτοβάθμια υγεία. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ θα εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για δυο χρόνια, άρα είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά μόνο το 30% των πολιτών», υποστήριξε.

«Όσο δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις, αλλά αριστερίστικες δηλώσεις. Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα», επισήμανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Σε επίπεδο διακηρύξεων μια χαρά είναι, αλλά στην πραγματικότητα μάς λέτε πως βρήκαμε λεφτά από τα ΕΣΠΑ για να κάνουμε προσλήψεις. Δεν λέτε όμως πού θα στεγαστούν οι νέες δομές. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα διορίσετε 3 χιλιάδες άτομα».

«Κενόδοξη προσπάθεια των αρμόδιων υπουργών» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης, συμπληρώνοντας ότι «σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, λόγω έλλειψης πόρων, το σχέδιο θα αποτύχει».

«Μετά τον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ονομάζει «τομή» τον ακρωτηριασμό της πρωτοβάθμιας υγείας και τον περιορισμό της στις ευάλωτες ομάδες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Με το νομοσχέδιο διαγράφονται, βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, τα χρέη των ανασφάλιστων πολιτών και αναβαθμίζεται το θέμα της μαιευτικής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λέει κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστούν τα χρήματα γι’ αυτές τις μονάδες, ούτε ποιους πόρους θα αξιοποιήσει». Χαρακτήρισε πάντως «θετική και σημαντική» τη ρύθμιση για την οδοντιατρική κάλυψη γι’ όλους τους πολίτες.

Αμφιβολίες ως προς την υλοποίηση των διατάξεων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμού Γιώργος Μαυρωτάς, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην έλλειψη γιατρών. «Κεντρικό ερώτημα η υλοποίηση. Υπάρχουν οι γιατροί για να καλύψουν τις βάρδιες;» σχολίασε.

Αντιπαράθεση Ανδρέα Ξανθού – Γιώργου Λαμπρούλη

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ξανθού και του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη σημειώθηκε με αφορμή τις κατηγορίες του τελευταίου ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για κοινωνική ασφάλιση γίνεται με ξένα κόλλυβα». Η αντιπαράθεση ανάγκασε τον πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Μανιό να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα. «Είναι ξένα κόλλυβα οι δημόσιοι πόροι: Η κουλτούρα της κοινωνικής ασφάλισης πού πάει κ. Λαμπρούλη;» σημείωσε ο κ. Ξανθός.

«Είπα ότι δεν βάζετε δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλες οι δαπάνες για το αφήγημα σας είναι από ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο το 30% των πολιτών αφορά. Είναι κοινωνική πολιτική αυτό; », αντέτεινε ο κ. Λαμπρούλης.

«Δεν κάναμε κουμπαρά με ανασφάλιστους;» επέμενε ο κ.Ξανθός για να πάρει την απάντηση ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι που οδηγεί σε ανασφάλιστους».

«Είναι δημόσιοι πόροι οι ασφαλιστικές εισφορές», συνέχισε ο κ. Ξανθός.

 

«’Αρα καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και οι ανασφάλιστοι από εκεί. Μην κοροϊδεύουμε…» επέμεινε ο κ. Λαμπρούλης.

 

«Από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουμε με αξιοπρέπεια τους ανασφάλιστους. Δεν λες αλήθεια όταν ισχυρίζεσαι ότι καλύπτουμε μόνο το ένα τρίτο των πολιτών», ανέφερε ο κ. Ξανθός.