ΕΣΑΜΕΑ: Νέες απαιτήσεις των Θεσμών για την πιστοποίηση των ΑμεΑ
Πρόκειται στην πραγματικότητα για την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων σύμφωνα με διεθνές εγχειρίδιο που έχει καταρτίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το εγχειρίδιο αυτό χρησιμοποιεί επιστημονική αξιολόγηση και τεκμηρίωση των αναπηριών και της λειτουργικότητας του ατόμου, και χρησιμοποιείται στην πιστοποίηση των δικαιωμάτων τους. Το ICF προωθείται με στο άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου. Σε αυτό αναφέρεται ότι θα υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Περιφέρεια Αττικής, για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για αναπηρικά επιδόματα.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Λυμβαίος, επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ότι η χρήση του ICF βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το χώρο των αναπήρων και πρόσθεσε:
«Η απαίτηση των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική… Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους από περιττή γραφειοκρατία».
Αναπηρικό κίνημα
Σύμφωνα με τον κ. Λυμβαίο, η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν μέσω αυτού επιδιώκεται η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης. Προϋποθέσεις:
-Το πιλοτικό πρόγραμμα δεν παρεμβαίνει στην απονομή πιστοποίησης αναπηρίας.
-Δεν αλλάζουν οι όροι προϋπόθεσης για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων.
-Δεν εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια ή περιουσιακά στοιχεία και στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, δεν προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας
-Δεν μειώνονται τα αναπηρικά επιδόματα ούτε 1 λεπτό.