Όπως αποτυπώνεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, , τα οποία εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούν σήμερα 71.952 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ το 2019, πριν από περίπου 4 χρόνια, το προσωπικό άγγιζε τους 79.177 υπαλλήλους.
Έτσι σήμερα κι ενώ μεσολάβησε η πανδημία του κορονοϊού, στο ΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας υπηρετούν 7.225 λιγότεροι υπάλληλοι.
Για «κοροϊδία» και «εμπαιγμό» κάνουν λόγο οι ίδιοι οι υγειονομικοί:
«Παρά τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη κατά την πανδημία για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας και τις υποσχέσεις για τη 2ηθητεία, ότι «Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ελπίζω ότι, μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας μας, οι Έλληνες θα ζήσουν μία εντελώς διαφορετική εθνική υπηρεσία υγείας» τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους της κοροϊδίας και του εμπαιγμού, όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Σήμερα στο Δημόσιο Σύστημα επιτείνονται τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Δομών και των Υπηρεσιών του», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ από την παράταξη Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα (ΑΡΜΑ).
Την περίοδο 2021 – 2023, μάλιστα, διαφαίνεται τάση σημαντικής μείωσης του προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ πλήθος υγειονομικών αποχωρούν αναζητώντας καλύτερο μέλλον ακόμη και σε άλλες χώρες.
Από τα πρόσφατα στοιχεία του Μητρώου προκύπτει πως ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού στην Υγεία από το 2021 μέχρι τον Μάιο του 2023 έχει μειωθεί κατά 3.070 άτομα.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην πολιτική της απόφαση να μην καλύπτει τις ετήσιες αποχωρήσεις και τα διαχρονικά κενά που υπήρχαν. Το ίδιο έκαναν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στα χρόνια των μνημονίων (2010-2014) με αποτέλεσμα να φτάσουμε τους 32.000 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς το 2014.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους υγειονομικούς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το Σύστημα Υγείας στη συρρίκνωση, το κλείσιμο και τις δομές και υπηρεσίες Υγείας στην υπολειτουργία.
Οι προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν «κενό γράμμα»
Για την προκήρυξη 7Κ/2022 για 3.720 θέσεις Νοσηλευτών -η οποία εκδόθηκε 2 χρόνια μετά από την ανακοίνωση της από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το 2020- ένα χρόνο αργότερα έχει ακόμη προσωρινούς πίνακες για 493 ΠΕ Νοσηλευτικής, ενώ για τις άλλες θέσεις «ούτε φωνή ούτε ακρόαση», τονίζουν στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι.
«Ακόμα και «έτοιμη» προκήρυξη, παραμένει στα χαρτιά εδώ και 8 μήνες. Αλλά και να υπάρξει «φως» με την έκδοση Προκηρύξεων, λένε για 1536 «σίγουρους»(;) και 2000+2000 με «υποσχέσεις» για το 2023, με -7.225 λιγότερους Υγειονομικούς ( που θα γίνουν -9.000 μέχρι το τέλος του 2023) η πραγματική ενίσχυση των Δημοσίων Δομών με το αναγκαίο Μόνιμο Προσωπικό θα αποτελεί άπιαστο όνειρο», τονίζουν μοι εργαζόμενοι.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα δομές και υπηρεσίες Υγείας να υπολειτουργούν, να περιορίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ή να παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα.
«Η Πρωτοβάθμια, η ήδη θεσμοθετημένη είσοδος ιδιωτών στα Χειρουργεία και η παραχώρηση εξιτηρίων-διακομιδών-εξετάσεων σε ιδιωτικές υπηρεσίες ασθενοφόρων, η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλες υπηρεσίες, η επαναφορά των εργολάβων και η μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο που θα πορευθεί η Κυβέρνηση στη 2ηθητεία της, ολοκληρώνοντας τα όσα είχε ετοιμάσει αλλά την καθυστέρησε η εκδήλωση της πανδημίας», καταλήγουν οι υγειονομικοί.