ΕΣΥ: Έρχεται κτιριακό “lifting” σε 80 Νοσοκομεία και 157 Κέντρα Υγείας της χώρας
Η υλικοτεχνική αναβάθμιση των δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας, την οποία προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των έργων να οδηγήσει στο “νέο ΕΣΥ”.
Πρόκειται έργα ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ (380 εκατ. για τα Νοσοκομεία και 275 εκατ. για τα Κέντρα Υγείας) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2023 και θα ολοκληρωθούν το 2025.
Lifting σε 80 νοσοκομεία
Η σύμβαση για το υλικοτεχνικό “lifting” σε 80 νοσοκομεία της χώρας υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ των 7 Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΤΑΙΠΕΔ.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα διενεργήσει τους διαγωνισμούς και θα έχει τη γενική εποπτεία των έργων.
Αυτά περιλαμβάνουν βελτίωση των κτιριακών υποδομών, συνολική αναδιαμόρφωση των πολύπαθων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αλλά και έργα συντήρησης σε θαλάμους, ιατρεία και τουαλέτες. Τα έργα θα κοστίσουν 380 εκατ. ευρώ.
Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα εξαιτίας της παλαιότητας των κτιρίων και υποδομών του ΕΣΥ, ενώ μετά τη ολοκλήρωσή τους αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στο ελληνικό σύστημα Υγείας, από την ίδρυση του ΕΣΥ.
Τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ενώ οι προτεραιότητες αναμένεται να καθοριστούν μετά από μελέτες που εκπονούν ήδη οι διοικητές των 7 ΥΠΕ σε συνεργασία με τους διοικητές των Νοσοκομείων και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαθέτει την κατάρτιση, το στελεχιακό δυναμικό και μία ομάδα ειδικών μελετητών.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ποιότητας Υγείας στους πολίτες.
Αυτόνομα ΤΕΠ
Τα έργα αναμόρφωσης των Νοσοκομείων θα ξεκινήσουν από τα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ), στα οποία ο πολίτης υφίσταται μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη ταλαιπωρία.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισής τους θα υπάρξει όχι μόνο υλικοτεχνική, αλλά και λειτουργική και διοικητική ενίσχυση.
Έτσι, στο πρόσφατο Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο υπογράφει η Μίνα Γκάγκα, προβλέπεται αυτοτελής λειτουργία των ΤΕΠ, σε όλα τα νοσοκομεία άνω των 300 κλινών -καθώς και στα Νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα ανά ΥΠΕ.
Με την κτιριακή και στελεχιακή ενίσχυση των ΤΕΠ -καθώς αναμένεται να δοθούν και επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς να συμμετάσχουν- το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να δώσει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων.
“Καμία δομή δεν κλείνει, όλες αναβαθμίζονται, αλλά αποκτούν τον χαρακτήρα που εξυπηρετεί καλύτερα τις υγειονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Νέα κτιρια και εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας
Το 2023 ξεκινά η κτιριακή αναβάθμιση για 157 Κέντρα Υγείας της χώρας, με κονδύλια που αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητα θα έχουν τα παλαιότερα κτίρια, αλλά και όσα θα χρειαστούν επέκταση στις υποδομές τους, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας φιλοξενούν και τις ΤΟΜΥ στις ίδιες εγκαταστάσεις.
Οι Διοικητές των 7 ΥΠΕ κατέγραψαν τα κτιριακά προβλήματα και έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός, ώστε να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες, οι οποίες θα παραδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Υγείας.