Iatropedia

ΕΣΥ: Κατατίθεται στη Βουλή το «νομοσχέδιο Γκάγκα» που φέρνει τα πάνω – κάτω στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

Για δημόσια διαβούλευση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πρωί (Πέμπτη 20/10) στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Την ίδια στιγμή, γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μονιμότητα και καλύτερους μισθούς.

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, την ίδια ώρα που στη Βουλή κατατίθεται νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να “ταράξει τα νερά” στη δημόσια και ιδιωτική περίθαλψη.

Το νέο νομοσχέδιο “Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις” αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στον ιδιωτικό τομέα, με “τίμημα” την κατάργηση της εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η “πόρτα” του ΕΣΥ έχει ανοίξει ήδη και για τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι μέσω του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» καλούνται να κάνουν εφημερίες εάν και όποτε τους ζητηθεί σε δημόσιες δομές Υγείας και Νοσοκομεία, ή να καλύψουν κενές θέσεις που προκηρύσσονται και παραμένουν κενές, λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να ανατρέψει εργασιακές σχέσεις πολλών ετών των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού θα τους επιτρέπει να χειρουργούν και σε κλινικές του ιδιωτικού τομέα ή να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο λίγες ημέρες την εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στις ειδικότητες, στις οποίες δυσκολεύεται να πληρώσει τις θέσεις στο ΕΣΥ.

Στόχος είναι στις ειδικότητες αυτές να ανεβάσει τον «μισθολογικό πήχη», ώστε οι δυσαναπλήρωτες θέσεις (όπως π.χ. αυτές των αναισθησιολόγων) να γίνουν πιο ελκυστικές για τους γιατρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομοθέτες βρίσκονται ακόμα σε αναζήτηση του νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της “μονιμότητας” στο δημόσιο.

Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία σε άγονες περιοχές, όπου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον στις προκηρύξεις θέσεων, η εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στις νοσηλευτικές μονάδες στο πλαίσιο του αγροτικού ιατρείου, αλλά και αλλαγές στην πρόσληψη των γιατρών ΕΣΥ, με διενέργεια ατομικής συνέντευξης σε κάθε νοσοκομείο.

Τέλος, επανέρχεται η θέση του «συντονιστή διευθυντή» ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ σε συγκεκριμένες κλινικές, ενώ παράλληλα προβλέπει αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι γιατροί -τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα- διατυπώνουν ήδη έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές αυτές, κάτι που αναμένεται να διατυπωθεί στη διαβούλευση μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.

ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ: “Χαμηλές οι απολαβές των υγειονομικών και δύσκολες συνθήκες εργασίας”

Εντωμεταξύ, σήμερα Πέμπτη (20/10), οι Ομοσπονδίες γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας στα Νοσοκομεία, κηρύσσοντας:

Παράλληλα, εξήγγειλαν συγκέντρωση στις 08.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας.

Οι υγειονομικοί αντιδρούν, όπως λένε, στην διαρκή υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βλέπουν μια διαρκώς αυξανόμενη τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Δημόσια Νοσοκομεία λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας και λόγω «μισθών πείνας».

Το νέο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη προσπαθεί να προλάβει αυτήν ακριβώς την αρνητική εξέλιξη: τη μαζική “φυγή” προσωπικού από το ΕΣΥ.

Και γι’ αυτό, επιδιώκει να δώσει στους γιατρούς καλύτερες απολαβές και μισθολογικά κίνητρα να παραμείνουν στο σύστημα.

«Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).