Iatropedia

Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Η δωρεάν εξέταση ΑΜΗ θα βοηθήσει τις γυναίκες να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους

pregnancy test

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν εξετάσεων γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες 30 έως 35 ετών, χαιρετίζει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Η παροχή της δωρεάν προληπτικής εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) που δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα των γυναικών ηλικίας κάτω των 35 ετών –μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ,-αναμένεται να δώσει καλύτερη πληροφόρηση στις γυναίκες αναφορικά με την αναπαραγωγική τους δυνατότητα, η οποία μειώνεται στο 5% μετά τα 35 έτη και ως εκ τούτου να αναδείξει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

«Θα επιτρέψει στα ζευγάρια να ενημερωθούν και να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους αλλά και να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΕΑΙ και συνεχίζουν:

«Χάρη στη συλλογική μας προσπάθεια για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από τη γονιμότητα, καταφέραμε να εισακουστούμε. Η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την ένταξη της εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) στις προληπτικές εξετάσεις, ώστε τα ζευγάρια να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, έχει υιοθετηθεί».

Η σημασία της δωρεάν εξέτασης ΑΜΗ σε εθνικό επίπεδο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είχε επισημανθεί στο συνέδριο της Εταιρείας που είχε λάβει χώρα στις 15 Ιουνίου 2024 (Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας).

«Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με την ένταξη της εξέτασης της ΑΜΗ στον ΕΟΠΠΥ για έλεγχο γονιμότητας, αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ωοθηκικού αποθέματος των γυναικών. Τα επίπεδα της ΑΜΗ παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, που μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο ωοθηκικό απόθεμα, γεγονός που επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», τονίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και καταλήγουν:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γυναίκες και τα ζευγάρια έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία και πληροφορίες που χρειάζονται για όσους θέλουν να προγραμματίσουν την οικογένειά τους».