Με ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΕΠΚ τονίζουν πως οι ανώνυμες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με θανάτους ασθενών (παιδιών και ενηλίκων), που χειρουργήθηκαν από καρδιοχειρουργό – μέλος της εταιρείας στην Αθήνα, «προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια σε μια τόσο ευαίσθητη ομάδα ασθενών και εν γένει στην κοινωνία, σπιλώνοντας αξιόλογους και διεθνούς κύρους ιατρικούς λειτουργούς».
Πρόκειται για την υπόθεση με τον παιδοκαρδιοχειρουργό, ο οποίος -σύμφωνα με ανώνυμες αναφορές που έγιναν στα Συλλόγους καρδιοπαθών παιδιών το 2021- έχασαν τη ζωή τους από «πλημμελείς ενέργειες» του γιατρού.
Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας, ωστόσο, υποστηρίζει τα εξής:
1. Τα αποτελέσματα κάθε Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και κάθε Καρδιοχειρουργού πρέπει να καταγράφονται σε επίσημα μητρώα και να ελέγχονται από ανεξάρτητες Επιτροπές Ειδικών, ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα.
Εξάλλου τα τελευταία χρόνια έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας λεπτομερής καταγραφή όλων των περιστατικών με συγγενείς καρδιοπάθειες που αντιμετωπίζονται στα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα των Αθηνών.
«Συνεπώς, οι υπεύθυνοι φορείς της Πολιτείας έχουν σαφή εικόνα των αποτελεσμάτων όλων των Κέντρων και, επομένως, αν υπήρχε και το παραμικρό ίχνος αλήθειας στις εν λόγω καταγγελίες και δημοσιεύματα, θαέπρεπε να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα. Αλήθεια, τι συμπεράσματα εξήχθησαν από τα αποτελέσματα αυτά;», αναφέρουν οι γιατροί.
2. Καταγγελίες για κακή άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης μπορεί να γίνουν από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον με συγκεκριμένα στοιχεία προς τους αρμόδιους φορείς: Ιατρικές Εταιρείες, Υπουργείο Υγείας, Εισαγγελία.
«Είναι ανήθικο να γίνονται ανώνυμες και ασαφείς καταγγελίες σε συλλόγους ασθενών ή γονέων, στα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ και, συγχρόνως, οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι να παρουσιάζουν αυτές τις ανώνυμες και αδιασταύρωτες καταγγελίες, δημιουργώντας κλίμα δυσπιστίας προς συγκεκριμένους ιατρούς και, γενικότερα, προς την ιατρική κοινότητα που αντιμετωπίζει τις συγγενείς καρδιοπάθειες».
Δεν είναι η πρώτη φορά, λένε οι γιατροί, που ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές από γνωστούς “καλοθελητές” δημοσιογράφους και ΜΜΕ έχουν πλήξει Κέντρα και συναδέλφους. «Αυτή η νοσηρή κατάσταση πρέπει να σταματήσει», λένε.
3. Είναι απολύτως σαφές από τον κώδικα της Ιατρικής Δεοντολογίας που προβλέπει (ν. 3418/2005, ΦΕΚ Α’ 287, άρθρο 16, παράγραφος 3) ότι ο ιατρός έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του και της ιδιωτικής του ζωής από τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.
«Οι ως άνω ανώνυμες καταγγελίες που δημοσιεύονται και αναπαράγονται ελαφρά τη καρδία καταστρατηγούν όλα τα ανωτέρω και επιδέχονται ποινικής και αστικής δίωξης», καταλήγει η Εταιρεία.