Iatropedia

Εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου: «Ακίνδυνο το προϊόν μας»!

Πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, ξεκίνησαν οι Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις ανησυχίες των φορέων για την ασφάλεια του προϊόντος.

Με επιστημονικά στοιχεία επιχειρούν να απαντήσουν στις κατηγορίες πως το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο είναι επιβλαβές, οι επαγγελματίες του κλάδου, που κάνουν λόγο για συντονισμένη επίθεση εναντίον του προϊόντος από διάφορα κέντρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), Δημήτρη Πετρόπουλο, «άλλοι από δικές τους εμμονές και άλλοι για καθαρά λόγους δικούς τους συμφέροντος στοχοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Βασικό όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η καλλιέργεια της αμφιβολίας σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφήνοντας να εννοηθούν χίλια δυο πράγματα. Και αυτό, παρά τις αμέτρητες διεθνείς έρευνες που έχουν δείξει ότι το κανονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο επιβλαβές από ό,τι το ηλεκτρονικό».

Για να απαντήσει «στις φήμες που κάποιοι δημιουργούν» και να καταστήσει σαφές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές, ο ΣΕΕΗΤ πραγματοποιεί, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα εργαστήρια των πανεπιστημίων θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν όλα τα υγρά που χρησιμοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα υγρά αναπλήρωσης των εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και δεν περιέχουν καμία καρκινογόνα ουσία».

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας είχε δηλώσει πως, «το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Αντίθετα, τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών».