Εθελοντική Αιμοδοσία για τα άτομα με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Στον Νομό Λέσβου, λόγω ειδικών συνθηκών, η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στο κέντρο αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο».
Τα άτομα με ΙΦΝΕ εξαιτίας της πάθησής τους πολύ συχνά υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταγγίσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας προχώρησε πριν από μερικά χρόνια στη δημιουργία τράπεζας αίματος με σκοπό να μπορεί να καλύπτει τη μεγάλη ανάγκη των ασθενών, μελών του και όχι μόνο, βγάζοντας παράλληλα τόσο τους ίδιους όσο και τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα από την αγωνία εύρεσης αίματος σε μια δύσκολη και επείγουσα στιγμή.
Αν και σήμερα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άτομα ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, δυστυχώς οι ίδιοι ως χρόνιοι ασθενείς δεν μπορούν να δώσουν αίμα ώστε να καλύψουν τη μεγάλη ανάγκη της τράπεζάς τους, γι’ αυτό και εναποθέτουν την ελπίδα τους σε όλους τους εν δυνάμει εθελοντές αιμοδότες, είτε από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον είτε ευρύτερα από το κοινωνικό σύνολο.
Όποιος εθελοντής αιμοδότης επιθυμεί να δώσει αίμα για τα άτομα με ΙΦΝΕ μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας της χώρας είτε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες (11 Δεκεμβρίου 2017 στον νομό Λέσβου και 13 Δεκεμβρίου 2017 σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα) είτε οποιαδήποτε άλλη ημέρα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί η φιάλη να κατατεθεί στην τράπεζα του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά (κωδικός 11161) και στη συνέχεια να επικοινωνήσει μαζί μας.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γενική γραμματέα του συλλόγου και υπεύθυνη διαχείρισης της τράπεζας κ. Γεωργία Νιαπά στο τηλέφωνο 694 405 3685.
Τα ΙΦΝΕ
Τα ΙΦΝΕ είναι χρόνιες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή (βλάβες, εξοίδηση και αιμορραγία) του πεπτικού συστήματος. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό) και η νόσος του Crohn είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.
Τα ΙΦΝΕ προσβάλλουν διαφορετικά άτομα κάθε ηλικίας και των δύο φύλων και με διαφορετικό τρόπο καθώς ακόμη και ανάμεσα σε δύο άτομα με την ίδια νόσο παρατηρούνται διαφορές. Η αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή. Οι έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι τα νοσήματα αυτά σχετίζονται με διαταραχές του αυτοάνοσου συστήματος που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ιούς ή μικρόβια. Δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, όμως υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή τους.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, ο σπασμός του εντέρου, η καταβολή (κόπωση), οι αιματηρές διάρροιες, η απώλεια βάρους, ο χαμηλός πυρετός, η αναιμία, η εξάντληση και στα παιδιά η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην έλευση της εφηβείας. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χρόνια.
Τόσο η νόσος του Crohn όσο και η ελκώδης κολίτιδα έχουν περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων (εξάρσεις ή κρίσεις) και περιόδους υποχώρησης αυτών (ύφεση).
Τα ΙΦΝΕ συχνά εμφανίζουν επιπλοκές. Στη νόσο του Crohn για παράδειγμα, η δημιουργία ουλών και πάχυνσης του εντερικού τοιχώματος είναι δυνατό να προκαλέσουν σμίκρυνση αυτού, γνωστή ως στένωση, η οποία οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό και πόνο. Ο εντερικός σωλήνας είναι δυνατόν να αποφραχθεί πλήρως (απόφραξη), κατάσταση που είναι εξαιρετικά επώδυνη και συνοδεύεται από εμέτους, ενώ απαιτεί νοσοκομειακή αντιμετώπιση.
Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι η δημιουργία συριγγίου (οδός επικοινωνίας) που είναι αποτέλεσμα της παρουσίας φλεγμονής ανάμεσα σε δύο τμήματα του εντέρου ή στο έντερο με το δέρμα. Επίσης, εμφανίζονται διατροφικά προβλήματα αν δεν είναι δυνατή η απορρόφηση πρωτεϊνών, βιταμινών και αλάτων.
Η νόσος του Crohn μπορεί ακόμη να παρεμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία λόγω έντονης αιμορραγίας. Αιφνίδια, έντονη διάταση του παχέος εντέρου (κατάσταση που ονομάζεται τοξικό μεγάκολο) είναι δυνατό να οδηγήσει σε διάτρηση. Η εμφάνιση των παραπάνω επιπλοκών, απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση εκτός από τη συνήθη θεραπεία.