Ο εθισμός στο φαγητό είναι μια αληθινή ασθένεια, σπαρακτική και δύσκολο να ξεπεραστεί όπως η τοξικομανία και ο αλκοολισμός. Και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουν να δείχνουν: ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η λαχτάρα για πίτσα ή παγωτό που μας κυριεύει και επιστρέφει ξανά για περισσότερο «junk food» παρά τα συναισθήματα ενοχής και κατάθλιψης, είναι σημάδι εθισμού στο φαγητό… Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη, αλάτι και λίπη μπορούν να πυροδοτήσουν εθισμό στο φαγητό και υπερβολική κατανάλωση, με αποτέλεσμα την εκδήλωση παχυσαρκίας η οποία με την σειρά της οδηγεί σε άλλα προβλήματα για την υγεία.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες ενοχοποιούσαν τις περιοχές στον εγκέφαλο που συνδέονται με την ανταμοιβή. Όμως η πρόσφατη έρευνα διεπίστωσε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο όπως ακριβώς η ηρωίνη, το όπιο ή η μορφίνη, σε αντίθεση με τις «υγιεινές» και «βαρετές» μη επεξεργασμένες τροφές. Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων παχύσαρκων ατόμων αποκάλυψαν μικρότερο αριθμό υποδοχέων ντοπαμίνης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έκαναν τα πάντα για τρόφιμα που θα ενίσχυαν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλό τους –όπως οι ναρκομανείς αναζητούν την δόση τους.
Ας το παραδεχτούμε, προτιμούμε μια μυρωδάτη, λαχταριστή πίτσα «με απ’ όλα» αντί μιας υγιεινής μερίδας καφέ ρυζιού ή μπρόκολου. Ο οργανισμός μας είναι βιολογικά προγραμματισμένος να αναζητά τρόφιμα «γεμάτα», θερμιδογόνα, που να χαρίζουν ενέργεια. Η υπερβολή όμως μπορεί να προκαλέσει χάος στον εγκέφαλο, οδηγώντας στον εθισμό. Αυτό που καθιστά την αντιμετώπιση του εθισμού στο –ανθυγιεινό– φαγητό τόσο δύσκολη είναι ότι πίσω από τους βιολογικούς μηχανισμούς βρίσκονται ψυχολογικά αίτια, τονίζουν οι ειδικοί. Αν προστεθεί και το γεγονός ότι ειδικά σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς το φτηνό-όχι-τόσο-ποιοτικό φαγητό είναι παντού, εξηγεί γιατί το «όχι» είναι τόσο δύσκολο να βγει από τα χείλη μας. Ιδίως αν… έχουμε πέσει μέσα σε μια σακούλα πατατάκια.
Αλέξανδρος Θεολόγου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: