Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού αποκτά η Ελλάδα για πρώτη φορά. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο όλες οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και οι Τράπεζες Κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού θα είναι υποχρεωμένες να καταχωρούν τα ταυτοποιητικά και ιατρικά δεδομένα για όλους τους δότες και δότριες γενετικού υλικού (σπέρματος, ωαρίων και γονιμοποιημένων ωαρίων).
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες εξελίξεις στη νομοθεσία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής φέρνουν στα γραφεία της Εθνικής Αρχής πολλά αιτήματα υπογόνιμων ατόμων, τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν στη χώρα μας.
Μεταξύ αυτών, είναι τα αιτήματα για την απόκτηση παιδιού που έχουν καταθέσει πολλά οροθετικά, αλλά και διεμφυλικά άτομα.
Δείτε επίσης: Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Οροθετικά, αλλά και διεμφυλικά άτομα αιτούνται την απόκτηση παιδιού στην αρμόδια Εθνική Αρχή
Επίσης, όπως ανέφερε ο αν. Καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), κ. Νικόλαος Βραχνής η Εθνική Αρχή έλαβε πρόσφατα και αίτημα για την εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω της μεθόδου της παρένθετης μητρότητας, από μοναχικό άνδρα στον οποίο μάλιστα είχε ήδη χορηγηθεί προηγουμένως δικαστική άδεια.
« Το δικαστήριο επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα στην περίπτωση του μοναχικού άνδρα και κρίνει δεκτή την αίτησή του για μεταφορά στο σώμα της κυοφόρου γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προϋπόθεση ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο του αιτούντος. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΙΥΑ.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γενετικού Υλικού – Στις 3.600 οι καταχωρήσεις
Εντωμεταξύ, μέσω του Μητρώου Δοτών και Δοτριών Γενετικού Υλικού που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) όποια στοιχεία απαιτείται, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στον λήπτη, αλλά και η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω μητρώου.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.600 καταχωρήσεις από δότες και δωρήτριες γενετικού υλικού.
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου:
- 2.800 καταχωρήσεις δοτριών
- 101 καταχωρήσεις δοτών και
- 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΙΥΑ, η χρησιμότητα του μητρώου αυτού είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς μπαίνει μια τάξη σε ένα άναρχο μέχρι σήμερα τοπίο, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθηθεί και η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να ασκήσει πιο σωστά τον εποπτικό της ρόλο.
«Καταγράφουμε στο μητρώο τους δότες και τα παιδιά που γεννιούνται, ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του δότη, καθώς από το 2005 υπάρχει στη χώρα μας ένας νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από 10 παιδιά από γενετικό υλικό του ίδιου δότη», ανέφερε.
Αναμένεται η ίδρυση Μονάδας ΙΥΑ για οροθετικά άτομα στο «Αττικόν»
Σε συνέχεια της εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προς το Υπουργείο Υγείας και της ψήφισης του Ν. 4958/2022, αναμένεται να εκκινηθεί η διαδικασία ίδρυσης δημόσιας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για οροθετικά άτομα στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν».
Όπως τόνισε ο κ. Νικόλαος Βραχνής «Η συμβολή της ΕΑΙΥΑ σε αυτό το μεγαλεπήβολο, αλλά αναγκαίο, έργο της πολιτείας θα είναι καίρια, με μοναδικό στόχο την ίση αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV) στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».