Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία: Προκλήσεις & Προοπτικές για το μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του πρώτου έτους της ευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς & Υγιείς Χώροι Εργασίας 2018-2019. Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών» και της εθνικής στρατηγικής για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία 2016-2020, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας είπε ότι η Ελευσίνα και το Λαύριο είναι δύο εμβληματικές περιοχές της Αττικής που έχουν σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, οι προτεραιότητες της νέας εθνικής στρατηγικής εστιάζονται σε τρία σημεία, τα οποία είναι τα εξής:
– Η οικοδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας και ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει θεσμοθετημένο.
– Η εφαρμογή συνθηκών υγείας και ασφάλειας και συνεργασίας στο Δημόσιο και την αυτοδιοίκηση και, κυρίως, στην αυτοδιοίκηση που καταγράφεται πυκνότητα εργατικών ατυχημάτων και σχεδιάζονται παρεμβάσεις.
– Η σύσταση του φορέα ασφάλειας επαγγελματικού κινδύνου, για να επιτευχθεί μία ενιαία στάση απέναντι στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, αλλά και για να απαλλαγεί το ασφαλιστικό σύστημα από δαπάνες περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ετησίως, που προκύπτουν από τη διαδικασία αποκατάστασης εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, κ.λπ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αφορά την υγεία και την ασφάλεια, κάνοντας λόγο για τους καταλόγους των τεχνικών ασφαλείας και τους καταλόγους των γιατρών εργασίας. Σε αυτό το σημείο, είπε ότι υπάρχει μία αντιπαράθεση με τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Μελών ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης), «ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρχουν όροι διαφάνειας και κανόνες, οι οποίοι θα ορίζουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας στον χώρο των επιχειρήσεων είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα».
Πληροφοριακό σύστημα
Διευκρίνισε, δε, ότι μέσα από τη διαδικασία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ θα γίνονται οι διαδικασίες ορισμού γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεχνικής οργάνωσης του χώρου, η πιστοποίηση για το ποιος γιατρός εργασίας είναι διαθέσιμος θα γίνεται από την επιστημονική εταιρεία των γιατρών εργασίας.
«Η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες είναι πολύ πιο συχνή από όσο μπορεί να φανταζόμαστε και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κίνδυνοι δεν είναι ορατοί και εύκολα αντιληπτοί». Αυτήν την επίσημη θέση επί του θέματος διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Φιλίππου, τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης όλων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Αναφερόμενος στην εξαιρετικά επιβαρυμένη σε αυτόν τον τομέα πόλη του Λαυρίου, υπογράμμισε τις «σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν για χρόνια στα μεταλλεία και τις στοές της περιοχής», που είχαν ως αποτέλεσμα από εκεί να ξεκινήσει, να ωριμάσει και να εξαπλωθεί το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ