Iatropedia

Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ): Αναξιοποίητος ρομποτικός εξοπλισμός, ελλείψεις προσωπικού και κακή διαχείριση περιστατικών

wards that have only beds and wheelchairs without sick people in a depressed atmosphere

Μεγάλα προβλήματα και δυσλειτουργίες εντόπισε στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, η ΠΟΕΔΗΝ.

Μετά από επίσκεψή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις, λειτουργικά προβλήματα, αλλά και λίστες αναμονής που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Όπως αναφέρει, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον Αττικής «παρκάρονται» ασθενείς με κοινωνικά προβλήματα επειδή δεν υπάρχουν ανάλογες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα ασθενείς που έχουν πραγματικά ανάγκη αποκατάστασης να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τους ο 1 στους 4 από τους συνολικά 90 νοσηλευόμενους, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

«Δεν έχουν συγγενικό περιβάλλον να τους παραλάβει. Πολλοί έχουν συγγενείς αλλά βολεύονται και αρνούνται να τους παραλάβουν και οι δημόσιες προνοιακές μονάδες δεν έχουν κενές θέσεις. Έτσι όλες οι προσπάθειες της θεραπευτικής ομάδας να δώσει εξιτήρια σε κοινωνικά περιστατικά, πέφτουν στο κενό, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται μήνες ή ακόμη και χρόνια ασθενείς χωρίς να έχουν ανάγκη αποκατάστασης», επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Αναξιοποίητος ρομποτικός εξοπλισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑ διαθέτει υπερσύγχρονο ρομποτικό εξοπλισμό για την αποκατάσταση ασθενών και μάλιστα «πολύ ανώτερο από τα αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα», όμως, δεν αξιοποιείται στο έπακρο.

«Δεν αξιοποιείται, επειδή ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευόμενων ασθενών «παρκάρονται» στο Κέντρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρότι δεν χρήζουν αποκατάστασης. Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουμε λίστα αναμονής από νέα παιδιά που υπέστησαν ατυχήματα ή και άλλα άτομα που χρήζουν αποκατάστασης. Εξ αιτίας αυτών δεν αξιοποιείται στο έπακρο ο υπερσύγχρονος ρομποτικός εξοπλισμός Οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας σημαντικά ποσά από τη τσέπη τους ως συμμετοχή, πέραν του νοσηλίου που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ», υποστηρίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Τέλος, όπως λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, το ελλειμματικό προσωπικό του ΕΚΑ ταλαιπωρείται με καθήκοντα εκτός αρμοδιότητας του, καθώς υπάρχουν αρκετοί ασθενείς τετραπληγικοί που χρήζουν συνεχή ατομική περιποίηση, ενώ το ΕΚΑ δεν είναι προνοιακή μονάδα.

«Φυσικά υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Στην ιατρική υπηρεσία εχουμε 12 φυσιάτρους στις 17 οργανικές θέσεις, δεν υπάρχει καρδιολόγος , ούτε ΩΡΛ απαραίτητες ειδικότητες, έχουμε δύο παθολόγους δεν φθάνουν. Θα πρέπει το υπουργείο υγείας να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΕΚΑ. Να βρεθεί λύση να δεχθούν να λάβουν εξιτήριο όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που είναι κοινωνικά περιστατικά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.