Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ποσοστό 2,4% των παιδιών κάτω από 16 ετών, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αυξάνεται στο 6,3% όταν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ευρώπη κυμαίνονται στο 1,8% με 2,2%.
Πάντως, την χειρότερη θέση στην ΕΕ έχει το Βέλγιο όπου το 9% των παιδιών έχει ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 7,4%. Στον αντίποδα η Αυστρία, όπου ούτε ένα παιδί δεν μένει ακάλυπτο σε εξετάσεις και θεραπείες.
Οδοντιατρική κάλυψη
Σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική κάλυψη, η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται χειρότερη, με 4,4% των παιδιών να μην έχουν επαρκή πρόσβαση και μάλιστα το ποσοστό αυτό να είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης που κυμαίνεται στο 2,3%. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις μονογονεϊκές οικογένειες της Ελλάδας, ένα στα δέκα παιδιά είναι χωρίς δυνατότητα οδοντιατρικής περίθαλψης.
Στον αντίποδα, την καλύτερη οδοντιατρική περίθαλψη για τα παιδιά προσφέρει η Ουγγαρία, όπου μόλις 0,3% του παιδικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα. Ενώ στη Λετονία, το ποσοστό των παιδιών που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς για την οδοντιατρική τους φροντίδα φτάνει το 7,3% και στην Πορτογαλία το 6%.