Ευλογιά των πιθήκων: Έξαρση του ιού mpox στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Σε ποιες άλλες χώρες της Αφρικής αναφέρθηκαν τον τελευταίο καιρό κρούσματα της λοίμωξης.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έγινε η νεότερη χώρα στην Αφρική που αναφέρει έξαρση της νόσου mpox (έως πρότινος ονομαζόταν ευλογιά των πιθήκων).

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Dr. Pierre Somse, ο επικίνδυνος ιός εξαπλώθηκε στην πρωτεύουσά της Bangui έπειτα από αρκετό καιρό που εντοπιζόταν στις αγροτικές περιοχές.

Μερικές οικογένειες κρύβουν τους μολυσμένους συγγενείς τους για να μην στιγματιστούν, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Με αυτό τον τρόπο, όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.

Κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός mpox έχουν αναφερθεί επίσης στην Ρουάντα και στο Μπουρούντι. Ένα νέο στέλεχος του ιού, εξ άλλου, εξαπλώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Dr. Somse είπε στους δημοσιογράφους ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων είναι πλέον πολύ υψηλός, διότι το Bangui είναι μία σχετικά πολυπληθής πόλη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η νόσος mpox είναι μία ιογενής λοίμωξη. Μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με:

  • Την επαφή με δερματικές βλάβες ή/και σωματικά υγρά του πάσχοντος
  • Τα μολυσμένα αντικείμενα
  • Τα αναπνευστικά σταγονίδια, κατόπιν παρατεταμένης παραμονής σε κοντινή απόσταση από τον ασθενή

Η νόσος προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση. Οι ασθενείς αναπτύσσουν συνήθως και χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα. Αυτό εμφανίζεται 1 έως 5 ημέρες μετά την έναρξη των άλλων συμπτωμάτων.

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Μερικοί, όμως, χάνουν τη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση επικίνδυνου στελέχους

Πάνω από 12.000 κρούσματα στο Κονγκό

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταγράφηκαν τους πρώτους 6 μήνες του 2024 περισσότερα από 12.300 ύποπτα κρούσματα. Οι 479 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως από τους ασθενείς που μολύνθηκαν από το νέο, επιθετικό στέλεχος, το 10% κατέληξαν.

Στο γειτονικό Μπουρούντι επιβεβαιώθηκαν προσφάτως τρία νέα κρούσματα και στη Ρουάντα άλλα δύο. Επιπλέον, η Νότια Αφρική έχει καταγράψει 20 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων.

Φωτογραφία: iStock