Λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό εναντίον της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) έδωσε σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την κήρυξη παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει ο υπουργός στο Χ (πρώην Twitter), ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος στη χώρα μας από τις 22 Ιουλίου 2024. Όπως αναφέρει, η νόσος είναι μία «σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox», αναφέρει. «Ο ιός αυτός είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα».
Όπως εξηγεί, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής:
- Με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και
- Μολυσμένα αντικείμενα
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης επαφής σε μικρή απόσταση.
Σε ποιους συνιστάται το εμβόλιο
Στην ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει πως το εμβόλιο Jynneos για την mpox συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις εξής ομάδες υψηλού κινδύνου:
- Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM)
- Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες
- Διεμφυλικά άτομα
Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου εάν:
- Έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων (περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους) ή
- Έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
Αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό που προκαλεί τη νόσο έχουν επίσης:
- Επαγγελματίες Υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
- Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου. Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για χρονικό διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
- Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.
Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.
«Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox», τονίζει στο τέλος της ανάρτησής του ο υπουργός Υγείας. Και παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους για περισσότερες πληροφορίες στον ΕΟΔΥ.
Φωτογραφία: iStock