Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Δεν είναι από το νέο στέλεχος τα κρούσματα στο Πακιστάν

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Η αιτία είναι το στέλεχος που κυκλοφορεί παγκοσμίως μετά την μεγάλη έξαρση του 2022-2023.

Ακόμα ένα κρούσμα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) ανακοίνωσε το Πακιστάν, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν κανένα δεν έχει προκληθεί από το επιθετικό στέλεχος του υπαίτιου ιού που διασπείρεται στην Αφρική και έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας του Πακιστάν, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στελέχους clade 2 στη χώρα. Αυτό είναι ηπιότερο από το clade 1b που διασπείρεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γειτονικές της χώρες. Επιπλέον, το στέλεχος clade 2b είναι αυτό που κυκλοφορεί παγκοσμίως, μετά την μεγάλη έξαρση της περιόδου 2022-2023.

Το πακιστανικό Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε πως δεν έχει ανιχνευθεί στη χώρα κρούσμα του επιθετικού στελέχους clade 1b. Προς το παρόν, το μοναδικό κρούσμα εκτός Αφρικής έχει αναφερθεί στη Σουηδία. Πρόκειται για ταξιδιώτη που επέστρεψε στη χώρα μετά από παραμονή σε χώρα της Αφρικής όπου διασπείρεται το νέο στέλεχος.

Διαβάστε ακόμα: Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Πόσο πρέπει στ’ αλήθεια να μας ανησυχεί κάθε νέο κρούσμα

«Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα από το στέλεχος clade 1 στο Πακιστάν», είπε ο κ. Sajid Hussain Shah, εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η νέα διάγνωση της mpox έγινε σε 34χρονο άνδρα ο οποίος επέστρεψε προσφάτως από χώρα του περσικού κόλπου όπου εργαζόταν.

Ακόμα ένας ασθενής, ένας 47χρονος που έφτασε στη χώρα από τη Μέση Ανατολή, έχει παραπεμφθεί για εξετάσεις.

Το νέο στέλεχος clade 1b (κλάδος 1b) ανησυχεί την παγκόσμια ιατρική κοινότητα διότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Ως φαίνεται έχει επίσης πολύ υψηλότερη θνησιμότητα (υπερβαίνει το 3% των κρουσμάτων στην Αφρική).

Εξίσου ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι το νέο, επιθετικό στέλεχος διασπείρεται εύκολα εντός των οικογενειών, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Με το προγενέστερο στέλεχος, όμως, η μετάδοση συνέβαινε κυρίως με μη-ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.

Φωτογραφία: iStock