Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην Αττική – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

  • Γιάννα Σουλάκη
mpox
Την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς τύπου mpox στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν» ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν» ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς τύπου mpox, με στόχο την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό mpox, ο οποίος είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με ηπιότερα συμπτώματα.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή.

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες καθώς και τρανς μη δυαδικά άτομα, ιδιαίτερα αν έχουν ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων ή έχουν νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό (πχ εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Άτομα που έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εντός 4 έως 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις παραπάνω κατηγορίες.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Εμβόλιο mpox: Που να κλείσετε ραντεβού

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στην Αττική στα ακόλουθα εμβολιαστικά κέντρα:

  • Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159

  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: «ΑΤΤΙΚΟN»

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656

Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατά την προσέλευσή τους για εμβολιασμό.