Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες για το 2024

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν είναι το ήπιο στέλεχος που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο ή το νέο, πιο επιθετικό.

Οι Φιλιππίνες εντόπισαν κρούσμα της νόσου mpox (πρώην ευλογιάς των πιθήκων), το πρώτο από τον Δεκέμβριο του 2023, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ασθενής είναι 33χρονος υπήκοος των Φιλιππίνων χωρίς ιστορικό ταξιδιών εκτός της επικράτειάς της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Albert Domingo. Και πρόσθεσε πως αναμένονται τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να εξακριβωθεί από ποιο στέλεχος του ιού έχει μολυνθεί.

Το νέο κρούσμα αποτελεί το 10ο εργαστηριακό επιβεβαιωμένο που έχει καταγραφεί στην ασιατική χώρα από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια έξαρση της νόσου. Η έξαρση άρχισε το 2022 και διήρκησε έως το 2023. Μολονότι έχει αρθεί ο παγκόσμιος συναγερμός που είχε κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρούσματα ακόμα καταγράφονται.

Τα κρούσματα αυτά προκαλούνται από το στέλεχος 2b του ιού που προκαλεί την mpox. Το στέλεχος αυτό είναι ηπιότερο από το clade 1b, που έχει προκαλέσει την εφετινή έξαρση στην Αφρική και για το οποίο κηρύχθηκε νέος παγκόσμιος συναγερμός. Το clade 2b,λ.χ., έχει θνησιμότητα κάτω από 1%, ενώ το νέο στέλεχος πάνω από 3%.

Το πρώτο κρούσμα της mpox στις Φιλιππίνες είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2022. Ο 33χρονος νέος ασθενής παρουσίασε συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά είχε πυρετό, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα εκδήλωσε το χαρακτηριστικό εξάνθημα της νόσου. Το εξάνθημα παρουσιάστηκε το πρόσωπο, την πλάτη, τον κορμό, τον αυχένα, την βουβωνική χώρα, τις παλάμες και τα πέλματά του.

Φωτογραφία: iStock