Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αφρική, συνεδριάζει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Ειδική επιτροπή του ΠΟΥ θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφανθεί αν απαιτείται παγκόσμιος συναγερμός.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Αφρική ο ανώτατος υγειονομικός οργανισμός της, καθώς η λοίμωξη mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) παρουσιάζει τεράστια έξαρση σε πολλές χώρες της ηπείρου.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μία ημέρα πριν την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που θα εξετάσει τα υπάρχοντα δεδομένα και θα αποφανθεί εάν η mpox εξελίσσεται σε παγκόσμιο πρόβλημα.

Τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (Africa CDC) είχαν προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η νόσος διασπείρεται με ανησυχητικό ρυθμό. Πλέον όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα, έχουν αναφερθεί εφέτος εξάρσεις της mpox σε τουλάχιστον 13 αφρικανικές χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ορισμένες όπου έως πρότινος δεν υπήρχαν κρούσματα της νόσου, όπως:

  • Το Μπουρούντι
  • Η Κένυα
  • Η Ρουάντα
  • Η Ουγκάντα

Έως στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 2.863 κρούσματα στις 13 χώρες, ενώ τα ύποπτα ξεπερνούν τις 17.000. Από τους ασθενείς, 517 έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα CDC της Αφρικής τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά αυξημένοι έναντι των:

  • 7.146 κρουσμάτων του 2022
  • 14.957 κρουσμάτων του 2023.

Επιπλέον, τα εφετινά κρούσματα αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, προσθέτουν. Και αυτό διότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες στην επιτήρηση, τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση στις αφρικανικές χώρες.

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή υγειονομικών κρίσεων του ΠΟΥ

«Αυτή δεν είναι μία ακόμα πρόκληση. Είναι μία κρίση που απαιτεί συλλογική δράση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Dr. Jean Kaseya.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ΠΟΥ, η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα αρχίσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Φωτογραφία: iStock