Iatropedia

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή υγειονομικών κρίσεων του ΠΟΥ

World Health Organization

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εφετινής έξαρσης στην παγκόσμια υγεία.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024 θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να αποφανθεί αν πρέπει να κηρυχθεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) που εξαπλώνεται επιθετικά στην Αφρική.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ημέρες αφότου ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του για την κατάσταση.

Όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα προς τους δημοσιογράφους, είναι η πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιεί εφέτος η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Η συνεδρίασή της θα αρχίσει στις 10:00 GMT (σ.σ ώρα Γκρίνουϊτς ή 13:00 ώρα Ελλάδος)».

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Οι αποφάσεις της γνωστοποιούνται στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ. Εκείνος ανακοινώνει στη συνέχεια εάν και ποιες ενέργειες θα γίνουν.

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Ένα βήμα πριν τον παγκόσμιο συναγερμό βρίσκεται ο ΠΟΥ

«Η επιτροπή θα μου εκθέσει τις απόψεις της για το εάν η επιδημία αποτελεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας. Αν ναι, θα με συμβουλεύσει για τις προσωρινές συστάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστεί καλύτερα η εξάπλωση της νόσου», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Dr. Ghebreyesus.

Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να κηρύξει ο ΠΟΥ.

Σε 10 αφρικανικές χώρες

Η mpox ανησυχεί πάλι την διεθνή ιατρική κοινότητα, επειδή εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν ενδημούσε στην Αφρική. Επιπλέον, εξαπλώνεται ένα νέο, ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος, που ονομάζεται κλάδος 1b (clade 1b).

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Νέο καμπανάκι από ΠΟΥ, CDC για επικίνδυνο στέλεχος

Επίκεντρο της εφετινής έξαρσης της mpox είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τους πρώτους επτά μήνες του 2024 (έως και τις 3 Αυγούστου) αναφέρθηκαν στη χώρα 14.479 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους οι 455 (ή ποσοστό 3%). Ο αριθμός των θανάτων είναι ιδιαιτέρως αυξημένος έναντι της προγενέστερης παγκόσμιας έξαρσης της νόσου που είχε ξεσπάσει την περίοδο 2022-2023.

Συνολικώς κρούσματα της mpox έχουν εφέτος καταγραφεί σε δέκα αφρικανικές χώρες.

Φωτογραφία: iStock