Ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα συνδέονται με την άνοια
Μια νέα μελέτη συνδέει ευθέως τα αντιχοληνεργικά φάρμακα –συμπεριλαμβανομένων πολλών σκευασμάτων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το δημοφιλές στις ΗΠΑ αντισταμινικό Benadryl– με την άνοια και την νόσο Αλτσχάϊμερ σε άτομα της τρίτης ηλικίας εφόσον λαμβάνονται για περισσότερα από τρία χρόνια. Ηλικιωμένοι που ελάμβαναν μεγάλες ποσότητες αντιχολινεργικών φαρμάκων, παρουσίασαν μειωμένες επιδόσεις σε νοητικά-γνωστικά τεστ, ένδειξη που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες για την σχέση αντιχοληνεργικής δράσης και έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών, ενώ σε βάθος χρόνου 800 από τους συμμετέχοντες στην σχετική έρευνα εμφάνισαν άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλά σκευάσματα και δη ορισμένα τα οποία δεν συνταγογραφούνται, όπως π.χ. υπνωτικά/αγχολυτικά, έχουν ισχυρές αντιχοληνεργικές παρενέργειες. Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν μια ουσία-κλειδί του εγκεφάλου, την ακετυλοχολίνη –έναν από τους πολλούς νευροδιαβιβαστές του αυτόνομου νευρικού συστήματος που δρα τόσο στο περιφερικό όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά με δοξεπίνη (Sinequan), αντισταμινικά πρώτης γενιάς με χλωροφαινυραμίνη (Chlor-Trimeton) και αντιμουσκαρινικά για την ακράτεια ούρων με οξυβουτινίνη (Ditropan) είναι τα πιο διαδεδομένα φάρμακα που αναφέρονται στα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως επισημαίνεται, όσοι έπαιρναν ημερησίως τουλάχιστον 10 mg δοξεπίνης, 4 mg χλωροφαινυραμίνης ή 5 mg οξυβουτινίνης για πάνω από τρία χρόνια, κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικά μη αντιχοληνεργικά σκευάσματα για την δοξεπίνη και την χλωροφαινυραμίνη ενώ συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην πανικοβάλλονται και να συζητήσουν πρώτα με τον θεράποντα ιατρό τους πριν σταματήσουν να τα παίρνουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: