Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA): «Ανοίγει η πόρτα στα πλαστά εμβόλια με την άρση της παντέντας»
Σημαντικά προσκόμματα θα συναντήσει η παραγωγή εμβολίων από «άγνωστα μέχρι τώρα εργοστάσια», εάν υλοποιηθεί η άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής (ΣΦΕΕ) και Ευρωπαϊκής (EFPIA) Φαρμακοβιομηχανίας.
Η Γενική Δευθύντρια της ΕFPIA, Nathalie Moll, μάλιστα επισημαίνει τον κίνδυνο να «ανοίξει η πόρτα σε πλαστά εμβόλια να εισέλθουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα». Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει προσπάθεια για καλύτερες συνεργασίες, ώστε να διασφαλιστεί «η ελεύθερη ροή των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο» και να «δοθεί άμεση λύση για χώρες όπως η Ινδία, που η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία».
Δείτε ποια επιχειρήματα διατυπώνουν οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας
Σε απάντηση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει μια πρόταση για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19, η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll έκανε την εξής δήλωση. «Αυτή η κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν θέτει σε κίνδυνο τη σκληρή πρόοδο που έχει γίνει στην καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας. Ενώ συμφωνούμε απόλυτα με τον στόχο της προστασίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο μέσω των εμβολίων, η παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη νίκη του αγώνα που δίνουμε κατά του κορωνοϊού.»
Συνέχισε λέγοντας: «Η αύξηση της ικανότητας παροχής δόσεων στους πολίτες σε όλο τον κόσμο απαιτεί τις τεχνικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία εκείνου που αναπτύσσει το φάρμακο να συγκεντρώσει και να συντονίσει όλους εκείνους τους οργανισμούς και τους φορείς που εμπλέκονται στην δημιουργία του. Δεν μπορείτε να επιτύχετε αυτήν την αύξηση της παραγωγής ζητώντας την παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ελπίζοντας ότι άγνωστα μέχρι τώρα εργοστάσια θα στραφούν στην περίπλοκη διαδικασία παρασκευής εμβολίων. Η παραίτηση από την πατέντα κινδυνεύει να απομακρύνει τις πρώτες ύλες και τις προμήθειες από τις ήδη καθιερωμένες και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού σε λιγότερο αποδοτικούς χώρους παραγωγής, όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα μπορεί να αποτελούν πρόβλημα. Επίσης, ανοίγει την πόρτα σε πλαστά εμβόλια να εισέλθουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η επέκταση της ικανότητας παραγωγής είναι εφικτή μόνο μέσω εθελοντικών, συνεργασιών μεταξύ των καινοτόμων παραγωγών πίσω από κάθε εμβόλιο και των ειδικών συνεργατών παραγωγής.. Όλη μας η προσοχή πρέπει να επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων στις συνεργασίες, ενώ διασφαλίζουμε την ελεύθερη ροή των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο και την συνέχιση της ερευνητικής προσπάθειας.»
Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη αποτέλεσε ένα «μηχανοστάσιο» έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας πάνω στην καταπολέμηση της COVID19. Η λύση που δόθηκε και βασίζεται στην έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ενθάρρυνε τις καινοτόμες βιομηχανίες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία αυτών των εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2021 ψήφισε κατά της άρσης των πατεντών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στην στήριξη της καινοτομίας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Αν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η άρση των πατεντών θα καταργήσει οποιοδήποτε κίνητρο για τις εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα σε νέες εναλλακτικές, θεραπείες και εμβόλια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, θα αποτύχει να αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής εμβολίων COVID-19. Επιπλέον, η αφαίρεση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 θα αναιρούσε οποιαδήποτε καινοτόμα απάντηση σε μελλοντικές πανδημίες.
Ολοκληρώνοντας η Nathalie Moll είπε «Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία ως τη μοναδική μόνιμη διαδρομή εξόδου από τη σκιά του κορωνοϊού, μέσα από την αντίθεσή της στην άρση των πατεντών. Ως παγκόσμιο HUB για την παρασκευή εμβολίων, η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει στη δημιουργία συνεργασιών και στην επένδυση σε υποδομές για την αύξηση της ικανότητας κάλυψης των αναγκών των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.»
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολίασε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι η πρόταση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια λανθασμένη απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα. Η πραγματική πρόκληση για την ενίσχυση της παραγωγής είναι η ενίσχυση των συνεργασιών εντός του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και της έλλειψης πρώτων υλών. Παράλληλα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για χώρες όπως η Ινδία, που η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει νέες συμφωνίες και συνεργασίες για να διασφαλίσουν τη μέγιστη παραγωγή εμβολίων, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων που χορηγούνται στους πληθυσμούς.
Στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού και να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανοσοποίηση του πληθυσμού το συντομότερο, ώστε να περιοριστεί η πανδημία COVID-19.»