Ευρωπαϊκό CDC: Οι Όμικρον 4 και 5 κυριαρχούν και εκτοπίζουν την Όμικρον 2 – Δεν αποκλείεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) συστήνει στα κράτη να δείξουν αυξημένη επαγρύπνηση, γιατί η έξαρση που φέρνουν οι δύο νέες παραλλαγές Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) δεν αποκλείεται να αυξήσει τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Το “πλεονέκτημα” που καταγράφεται στην μεταδοτικότητα των δύο υπο-παραλλαγών φέρνει το νέο κύμα του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, λένε οι επιστήμονες του CDC.
Το μόνο βέβαιο είναι πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστούν κυρίαρχες, έναντι της προηγούμενης παραλλαγής Όμικρον 2 (ΒΑ.3), δηλαδή το στέλεχος του κορονοϊού που ονομάστηκε stealth καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα.
Δείτε επίσης: Μεταλλάξεις Covid-19: Υπερ-διπλασιασμός των κρουσμάτων Όμικρον 4 και 5 στην Ελλάδα – Δείτε σε ποιες περιοχές
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεσή του την περασμένη Δευτέρα (13/6) επισημαίνει πως η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.
Παρά το γεγονός, όπως επισημαίνεται, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα δύο στελέχη συνδέονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα νόσου και βαρύτερα συμπτώματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές, ωστόσο -όπως και στα προηγούμενα κύματα που βιώσαμε- η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων “μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και των θανάτων”, σύμφωνα με το ECDC.
Δεν αναμένεται πίεση στο σύστημα Υγείας, δήλωσε από την πλευρά των ελληνικών υγειονομικών αρχών, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε πως θα υπάρξει νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι:
«Σε όλα τα μοντέλα τα οποία τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα», τόνισε ο κ. Πλεύρης παραδεχόμενος ωστόσο, πως όταν υπάρχουν παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, “αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος”, κατέληξε.
Δείτε επίσης – Πλεύρης: Έρχεται νέο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι, αλλά χωρίς πίεση στο ΕΣΥ
Αύξηση της Όμικρον 4 και 5 κατά 145% στην Ελλάδα
Στα 135 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα των παραλλαγών Όμικρον 4 και 5 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (16/6).
Aύξηση κατά 145% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχαν καταγραφεί από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης 55 κρούσματα και από τις δύο παραλλαγές.
Δύο εβδομάδες πριν οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 είχαν εντοπιστεί σε μόλις 12 περιστατικά, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πως οι νέες μεταλλάξεις διασπείρονται με ραγδαία ταχύτητα.
Εντονότερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η Αττική με 92 κρούσματα, το Ηράκλειο Κρήτης με 18, το Λασίθι, η Άρτα και η Θεσσαλονίκη.
Οι επιστήμονες που επιτηρούν το φαινόμενο, ωστόσο, δεν γνωρίζουν -όπως λένε- ποια είναι η πραγματική εικόνα της εξάπλωσης των δύο παραλλαγών στην Ελλάδα. Καθώς, τα απόλυτα νούμερα που κοινοποιεί κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ είναι ενδεικτικά των πραγματικών κρουσμάτων, τα οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα.
Σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολίασε συγκεκριμένα:
“Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το μελετάμε ακόμη, δεν το ξέρουμε”, όπως είπε.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, απέκλεισε την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων λέγοντας πως η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και υπάρχει προστασία των πολιτών από τη σοβαρή νόσηση, μέσω των εμβολίων:
«Άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα», είπε.
ECDC: “Οι χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση”
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού CDC, οι χώρες θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδείξεις εξάπλωσης των BA.4 και BA.5, ενώ καλό θα είναι να αυξήσουν τα τεστ και τη γονιδιωματική επιτήρηση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2:
“Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19, ειδικά σε άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω, αλλά και την επιτήρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, όπως είναι οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, η πληρότητα στις ΜΕΘ και οι θάνατοι”.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού και οι υγειονομικές υπηρεσίες να παροτρύνουν όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει -είτε τον βασικό, είτε τον αναμνηστικό εμβολιασμό- να εμβολιαστούν έστω και τώρα.
“Θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για τις ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, εν αναμονή των μελλοντικών κυμάτων”, καταλήγουν οι επιστήμονες του ECDC.