Την επίσημη παρουσίαση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), Regina De Dominicis και ο καθηγητής-κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, Ιωάννης Μανιός.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα.
Η αποστολή του επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
* Την επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την παχυσαρκία
* Την ανταλλαγή καλών πρακτικών και αποδεδειγμένων λύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
* Την υποστήριξη παιδιών με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία μέσω καινοτόμων, ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν παρακολούθησης από διαιτολόγους.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος και την επίβλεψη της επιστημονικής αξιολόγησης των κύριων παρεμβάσεων του έργου.
Η διεπιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου απαρτίζεται από επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και της διατροφής που προέρχονται τόσο από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Regina De Dominicis και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Ghassan Khalil.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:
«Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη για επείγουσα δράση είναι επιτακτική, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει υγιεινές επιλογές, άσκηση και μακροπρόθεσμη ευεξία για τα παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή και αυξανόμενη αυτή απειλή. Κεντρική αποστολή του είναι η διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η υποστήριξη παιδιών μέσω ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν καθοδήγησης από ειδικούς. Μέσω συνεργασίας με σημαντικούς φορείς όπως η UNICEF και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της παχυσαρκίας μέσα από συντονισμένες δράσεις, όπως ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων».
Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Η χώρα μας μετατρέπει το πρόβλημα σε ευκαιρία, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά της παιδικής παχυσαρκίας και ιδρύοντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας, με στόχο να εξάγει τεχνογνωσία. Μέσα από τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, την επιστημονική ομάδα του Κέντρου και οργανισμούς όπως η UNICEF, επενδύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου γνώσης που θα μπορεί να προσφέρει βιώσιμες και εφαρμόσιμες λύσεις. Πάνω από όλα, το Κέντρο αυτό αποτελεί μια έμπρακτη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θέτοντας τα παιδιά στο επίκεντρο των δράσεων μας. Όλοι μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου ο υγιεινός τρόπος ζωής θα είναι εφικτός και προσιτός για κάθε παιδί», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.
Η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Regina De Dominicis, δήλωσε:
«Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη δύναμη της συνεργασίας – κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς οργανισμοί και κοινότητες, ενωμένοι για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την πληθώρα εταίρων μας για την αφοσίωσή τους στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας στον τομέα της υγείας και της ευημερίας την καθιστά απολύτως κατάλληλη να φιλοξενήσει αυτό το Κέντρο. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικές λύσεις και να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για κάθε παιδί».
«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια ολιστική και πολυδιάστατη προσέγγιση», ανέφερε ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Ghassan Khalil.
Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα λειτουργήσει ως βασικός επιστημονικός εταίρος στη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Γεώργιος Δεδούσης, εκτίμησε ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
«Η ίδρυση του κέντρου αυτού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι ιδιαίτερα τιμητική, ενώ παράλληλα, η δέσμευση για σκληρή δουλειά είναι μεγάλη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του υπουργείου Υγείας και να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί», ανέφερε ο καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Μανιός.
Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας. Υλοποιείται σε όλη την επικράτεια και περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις με επίκεντρο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και τις οικογένειές τους.
Από το σύνολο των δράσεων, αναφέρονται, ενδεικτικά, δωρεάν παρακολούθηση από διαιτολόγους-διατροφολόγους, υπηρεσίες συμβουλευτικής από παιδιάτρους, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα σχολεία και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. To πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.