«Υπάρχουν φόβοι για μια «επιδημία» καρκίνου τα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται πως χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια διαγνώσεις στην Ευρώπη «χάθηκαν» την περίοδο του COVID».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σε εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ και με τη συνεργασία του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.
«Ποτέ ξανά, η Υγεία δεν είχε τόσο κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις της ΕΕ. Έπρεπε δυστυχώς να έρθει η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι αφενός πώς η Υγεία δεν είναι δεδομένη, αφετέρου πόσο η Ασθένεια «συνθλίβει» κοινωνίες και οικονομίες», τόνισε ο ίδιος.
Tο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, το Υπουργείο Υγείας, εκπρόσωποι της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, Σύλλογοι ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας.
Οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς -συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας- συζήτησαν ανοιχτά για την πρόληψη, διαχείρηση και αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ στους βασικούς άξονες της συζήτησης βρέθηκαν: η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Θάνος Πλεύρης: Η βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης στην πρόληψη του Καρκίνου
Τη συζήτηση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου που υλοποιεί το Υπουργείο, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων στη μετά το Ταμείο Ανάκαμψης εποχή.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη αξία των νέων παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία μέσα από την θέσπιση του οικογενειακού ιατρού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά και την ανακουφιστική φροντίδα.
«Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αυτή τη στιγμή υλοποιείται το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν άλλα δύο νέα προγράμματα που αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Ήδη από το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουν γίνει 80.000 μαστογραφίες και 4.700 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Τα προγράμματα αυτά θα συνεχισθούν και ήδη συζητάμε για ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στόχος δεν είναι μόνο η θεραπεία της νόσου άλλα πως θα διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς. θα πρέπει από νωρίς να μπουν σε μία κουλτούρα προληπτικών εξετάσεων ώστε οτιδήποτε διαγνωστεί μα διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.
Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θεσμική αυτή συζήτηση θα έχει συνέχεια.
Δείτε επίσης: Πλεύρης για πρόληψη του καρκίνου: «4.700 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα και έχουν καλύτερη πρόγνωση»
ΣΦΕΕ – Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Σε Κεντρικό ρόλο η Δημόσια Υγεία στην ΕΕ
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε τον κεντρικό πλέον ρόλο της Δημόσιας Υγείας στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη-ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.
Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία της συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.
«Ο Καρκίνος είναι μια πάθηση που πολλές φορές αποφεύγουμε να την κατονομάσουμε, αλλά είναι και μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια χάρη στην ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία έχουμε καταφέρει να την διαχειριστούμε σε ένα σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, η πανδημία του COVID άφησε το σημάδι της και στο χώρο της ογκολογίας», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε:
«Η Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτή την περίοδο, θα θέσει ένα νέο πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ για τα επόμενα 25 χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο ως τμήμα της στρατηγικής αυτής, αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη/ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους».
Καταπολέμηση του καρκίνου: Οι 4 πυλώνες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζεται στους 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων-, ενώ αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός συμμετείχαν οι κκ: Ειρήνη Αγαπηδάκη Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καίτη Αποστολίδου Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Νίκος Δέδες Ιδρυτής-Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ελευθέριος Ζέρβας Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ, Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία, Γιάννης Κωτσιόπουλος Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Φλώρα Μπακοπούλου Πρόεδρος ΗΤΑ, Αφροδίτη Νόννη Πρόεδρος ΕΕΠΑ, Νίκος Πολύζος Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ζένια Σαριδάκη Πρόεδρος ΕΟΠΕ, Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χαρά Κανή Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, Cornelia Zanetti Γενική Διευθύντρια Takeda, Lionel Picard Γενικός Διευθυντής Sanofi, Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca, Κώστας Παπαγιάννης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Novartis, Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly, Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ.
Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, και στην άμεση εφαρμογή του, ενώ σημαντικες προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η επέκταση ενημερωτικών και προληπτικών προγραμμάτων ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, η αποζημίωση των βιοδεικτών, η μη έναρξη ή/και η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, οι αλλαγές στην οργάνωση των ογκολογικών κλινικών και η καλύτερη οργάνωση των Κλινικών Μελετών και η αναγνώριση της αξίας τους για τους ασθενείς.
Τέλος –