Ο κ. Γιάννης Πιερουτσάκος, τ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση χθες ανέφερε ότι δεν θα «ήθελε ποτέ να είναι βουλευτής, αλλά υποστήριξε πως θα μπορούσε να είναι βουλευτής ακόμα και υπουργός». Και συνέχισε λέγοντας ότι είναι ανενεργό μέλος της ΝΔ και ότι διετέλεσε διευθυντής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη διετία 1989 – 1990, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλα περνούσαν από εκείνον.
Κατά την εξέταση του από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, ο μάρτυρας απέδωσε ευθύνες τόσο στα μέλη της Βουλής όσο και στη Δικαιοσύνη για το ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε υπέρογκα ποσά για να προβληθούν κοινωνικά μηνύματα, για τα οποία ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να προβάλλονται δωρεάν.
«Δεν φταίω εγώ κ. Λάππα, τον νόμο τον ξέρω… Φταίει η Βουλή, αλλά με τους καναλάρχες δεν τα βάζετε εύκολα» απάντησε αρχικά και σχολίασε ότι «όπου έχετε δει κοινωνικό μήνυμα πριν τη 01:00 το βράδυ εγώ να γίνω κάτι άλλο… Δεν πέρασαν μια τροπολογία, ένα νόμο για να παίζουν σε prime time». Όταν αντιλήφθηκε πως η τοποθέτησή του ήταν ατυχής, τότε ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ για την αθρόο μοίρασμα χρήματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ ισχυρίστηκε πως «ίσως έγινε από τους επόμενους».
Ερωτηθείς για το κτίριο, ο κ. Πιερουτσάκος υποστήριξε ότι οι προδιαγραφές ήταν τέτοιες, καθώς «δεν προοριζόταν μόνο για το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας» και στην ερώτηση «αν ήταν φωτογραφική η προκήρυξη» απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Υπήρξαν εικονικά τιμολόγια;
Για τα φερόμενα ως «εικονικά τιμολόγια» για τα οποία ελέγχεται η περίοδος 2007-2009, ο κ. Πιερουστάκος απάντησε «εγώ δεν είμαι εμπλεκόμενος αλλά πρέπει να υποστηρίζεις τους συνεργάτες σου και να μην τους αφήσεις στο έλεος του Θεού. Διάβασα σε ένα σημείο ότι αυτή η εταιρεία δεν είχε έδρα. Είχε και έδρα και δραστηριότητα και το ΣΔΟΕ έχει όλα τα χαρτιά. Άλλωστε, για να πληρωθεί κάποιος θέλει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που τις είχε η συγκεκριμένη εταιρεία».
Και σημείωσε ότι «το 95% των τιμολογίων ήταν για τη γρίπη και για ενημέρωση του κοινού μέσω ενός τετράπτυχου φυλλαδίου. Για το λόγο αυτόν ζητήσαμε από την εταιρεία να τυπώσει και να διανέμει τα φυλλάδια», ενώ ισχυρίστηκε ότι «όλα ήταν σε γνώση του υπουργού κ. Αβραμόπουλου».
Ένταση επικράτησε όταν ο κ. Πιερουτσάκος νευρίασε με την ερώτηση από τον κ. Λάππα «αν είχε συναλλαγή με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο γιος του» και απάντησε ότι ουδέποτε διόρισε το γιο του σε καμία θέση, αντίθετα «συμμετείχε ως κάτοχος εταιρείας που προμήθευε νερά, σε διαγωνισμό».
Τέλος, ο κ. Πιερουτσάκος υποστήριξε πως όταν αποχώρησε (2009) άφησε ταμειακό υπόλοιπο ύψους 2 κατ. ευρώ από τις χορηγίες και πως το περίσσευμα αυτό μπορεί να υπήρχε έως το 2014, ασχέτως αν τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ταμειακό έλλειμμα ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού που οδηγούνταν τα ποσά των χορηγιών και για τον οποίο προγενέστεροι μάρτυρες έχουν διχογνωμήσει, εν τη ρύμη του λόγου του ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε πως «δεν υπήρχε».
Η εξέταση του μάρτυρα διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα.