Υπήρχε μια εποχή που ο Στηβ Ο’Χήαρ δεν μπορούσε ούτε να ανάψει τα φώτα του σπιτιού του καθώς ήταν πολύ ψηλά για να τα φτάσει από την αναπηρική του καρέκλα. Η σύνδεση συσκευών καθημερινής χρήσης με το Ίντερνετ και ο τηλεχειρισμός τους μέσω smartphone είναι η λύση που θα λύσει τα χέρια σε ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικές δυσκολίες αφού το «έξυπνο» σπίτι θα επιτρέπει μέχρι την αλλαγή καναλιών της τηλεόρασης από κάποιον με προβλήματα όρασης μέσω φωνητικών εντολών…
Παρά τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων με προβλήματα υγείας που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους, οι εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας για τον χειρισμό οικιακών συσκευών δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Κι όμως, θα μπορούσαν να κάνουν την ζωή τους όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και αυτούς πιο ανεξάρτητους. Το εμπόδιο είναι το κόστος, λένε οι ειδικοί.
Μια εφαρμογή που ρυθμίζει την θερμοκρασία του σπιτιού μέσω τηλεφώνου ή το κλείδωμα/ξεκλείδωμα του σπιτιού κοστίζει 250 δολάρια. Το «έξυπνο» σπίτι που σχεδίασε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Living Resources της Ν. Υόρκης για έξι άτομα με δυνατότητα ελέγχου συσκευών μέσω iPad και αυτόματη απενεργοποίησή τους για οικονομία στοίχισε 600.000 δολ. ενώ το κόστος μόνο της σχετικής τεχνολογίας ήταν 100.000 δολάρια.
Ανεμιστήρες και φώτα που ενεργοποιούνται μόλις αισθητήρες κίνησης εντοπίσουν παρουσία στο δωμάτιο, κουζίνες που επιτρέπουν μαγείρεμα με ασφάλεια, τηλεχειριζόμενες τέντες και… ομιλούντες οδηγοί τηλεοπτικού προγράμματος για να μην χάνουν όσοι στερούνται όρασης τα αγαπημένα τους σώου, είναι απλώς μερικές από τις βασικές ανέσεις ενός «έξυπνου» σπιτιού. Προς το παρόν είναι περισσότερο προϊόντα τεχνολογίας αιχμής παρά καθημερινότητα. Όμως η ενσωμάτωσή της στην ζωή ανθρώπων που την έχουν ανάγκη, επισημαίνουν αναλυτές, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος της φροντίδας τους ζώντας σε αληθινό σπίτι κι όχι σε θεραπευτήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο εξαρτημένοι είστε από το κινητό σας; Κάντε το τεστ
Τα Ελληνόπουλα είναι εθισμένα στο ίντερνετ και συχνά έχουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα