Iatropedia

Φάρμακα αδυνατίσματος: 6+1 λάθη που μπορεί να κάνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ozempic Insulin injection pen or insulin cartridge pen for diabetics. Medical equipment for diabetes parients.

Τα φάρμακα αδυνατίσματος, όπως το Ozempic, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν από την καρδιά μέχρι τα νεφρά. Αλλά αν δεν λαμβάνονται σωστά, μπορεί να μην έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ακόμη και να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Μια τάση που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επαγγελματίες υγείας με τα φάρμακα αδυνατίσματος είναι ότι πολλοί λένε ότι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν κάποιο ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους, ακόμη και χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Ο Christopher McGowan, MD, γαστρεντερολόγος και ειδικός στην ιατρική της παχυσαρκίας, ανέφερε στο Health ότι ακόμη και αν πάρει κανείς ένα φάρμακο που περιέχει σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη, τα δραστικά συστατικά των Zepbound και Mounjaro, θα ήταν μεγάλο λάθος να μην συμβουλευτεί γιατρό πριν το κάνει.

«Η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη είναι ισχυρά, ενέσιμα φάρμακα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική επίβλεψη», λέει, προσθέτοντας ότι μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες όπως σοβαρή ναυτία και έμετο, αφυδάτωση, εντερική απόφραξη και νόσο της χοληδόχου κύστης.

Παραλείπουν δόσεις

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες – αλλά τα φάρμακα GLP-1, όπως ειναι τα παραπάνω, δεν είναι από αυτά.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παράλειψη μιας δόσης εδώ και εκεί είναι ακίνδυνη, αλλά με φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη η συνέπεια είναι το «Α» και το «Ω» για να υπάρχει αποτέλεσμα», ανέφερε στο Health ο Michael Snyder, PhD, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Βαριατρικής Χειρουργικής στο Rose Medical Center και ειδικός στην παχυσαρκία στην εξατομικευμένη εταιρεία φροντίδας βάρους FuturHealth.

Δεν τρώνε αρκετή πρωτεΐνη

Ακόμα και όταν δεν παίρνει κανείς συνταγογραφούμενα GLP-1, η λήψη αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην απώλεια βάρους, επειδή χτίζει μυς και χορταίνει περισσότερο.

Αλλά όταν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

«Είναι ζωτικής σημασίας να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρήσετε τους σκελετικούς μυς», λέει η Elizabeth Sharp, MD, πιστοποιημένη ιατρός εσωτερικής ιατρικής και διευθύνουσα σύμβουλος της Health Meets Wellness. «Εάν χάσετε βάρος αλλά χάσετε πάρα πολλή μυϊκή μάζα, μπορεί στην πραγματικότητα να καταλήξετε με υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους μετά την απώλεια βάρους», εξηγεί.

Η σεμαγλουτίδη και η τιρεζεπατίδη επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι γρηγορότερα και περισσότερη ώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα πεινασμένοι με το GLP-1, προσπαθήστε να «χτίζετε» τα γεύματα και τα σνακ σας γύρω από μια πηγή πρωτεΐνης φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως είναι, για παράδειγμα, τα πρωτεϊνικά ροφήματα και το τυρί cottage.

Δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι άλλο ένα θρεπτικό συστατικό που δεν πρέπει να παραλείπετε όσο παίρνετε φάρμακα της κατηγορίας των GLP.

«Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να μην καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες για να βοηθήσετε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια κοινή παρενέργεια της σεμαγλουτίδης», ανέφερε στο Health η διαιτολόγος Su-Nui Escobar.

Η Escobar παραδέχεται ότι η πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών μπορεί να είναι πρόκληση όταν δεν πεινάτε πολύ. Παρόλα αυτά, λέει ότι πρέπει να επιλέγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όταν αυτό είναι δυνατόν. «Τρόφιμα όπως τα φασόλια, οι φακές και τα smoothies μπορούν να παρέχουν φυτικές ίνες χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον όγκο του γεύματος», σημειώνει.

Δεν γυμνάζονται

Η λήψη φαρμάκων για την απώλεια βάρους δεν σημαίνει ότι η άσκηση πρέπει να μείνει στο περιθώριο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί να γυμνάζεστε περισσότερο όσο παίρνετε αυτά τα φάρμακα, για να μην έχετε μεγάλη απώλεια μυών. «Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και του μεταβολισμού», λέει ο McGowan. «Ο στόχος δεν είναι να χάσετε βάρος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θέλουμε να χάσουμε λίπος, όχι μυς, και αυτό θα το εξασφαλίσει η άσκηση», εξηγεί.

Κόβουν το φάρμακο πολύ νωρίς

Όταν παίρνετε φάρμακα για την απώλεια βάρους, ο McGowan λέει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι μια προσωρινή «εκκίνηση» για το ταξίδι απώλειας βάρους. «Οποιοσδήποτε ξεκινά ένα φάρμακο GLP-1 για απώλεια βάρους πρέπει να προγραμματίζει να το συνεχίσει επ’ αόριστον. Δεν είναι σχεδιασμένα για βραχυπρόθεσμη χρήση και οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι η ανάκτηση βάρους είναι σίγουρη μόλις κόψουν το φάρμακο», λέει.

Εάν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα, να περιμένετε δυσκολίες. Η πείνα, μια πείνα που δεν φεύγει, μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας για μήνες μετά τη διακοπή των GLP-1, εξηγεί. Και το βάρος είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα επανέλθει. «Πολλοί ασθενείς ξαναπαίρνουν γρήγορα το βάρος που έχασαν και παραπάνω κιλά», προσθέτει.

Τέλος, μην περιμένετε ότι τα φάρμακα θα αλλάξουν τα βαθύτερα αίτια του υπερβολικού βάρους που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι θέμα συνηθειών ή βαθύτερων πεποιθήσεων σχετικά με το φαγητό, το αλκοόλ, τη χαλάρωση και άλλα.

Παραλείπουν γεύματα

Όσο παίρνετε GLP-1, είναι πιθανό να μην αισθάνεστε πολύ πεινασμένοι – οπότε πρέπει πραγματικά να φάτε;

Η παράλειψη γευμάτων είναι μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η αποφυγή τακτικής πρόσληψης τροφής μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών ή, αν παίρνετε όλες τις ημερήσιες θερμίδες σας από ένα και μόνο, πολύ μεγάλο γεύμα, μπορεί να έχετε δυσάρεστες γαστρεντερικές παρενέργειες.

Υπάρχει και ένα άλλο μειονέκτημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε: το να μην τρώτε μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, μειώνοντας τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, αλλά και μέσω της δυσανάλογης απώλειας μυών ως προς το λίπος.

«Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον δύο γεύματα και ένα σνακ την ημέρα», συμβουλεύει η Escobar.

«Συχνά προτείνω να δοκιμάζετε τρόφιμα που είναι εύκολο να τα καταναλώσει κανείς όταν δεν έχει πάρα πολλή όρεξη, όπως smoothies υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή μίνι γεύματα».

Το να τρώτε σε τακτικές ώρες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί έχω ξηρό δέρμα: 10 λόγοι και πως να το αντιμετωπίσετε

Φυσιολογικός ορός: Πώς βοηθά να ξεπεράσουμε γρηγορότερα κρυολογήματα και ιώσεις

Πλατφόρμες δόνησης: Πόσο αποτελεσματικές είναι, ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι