Φάρμακα αδυνατίσματος: Οι περισσότεροι ασθενείς τα σταματούν νωρίς, δείχνει νέα ανάλυση

  • Iatropedia newsroom
φάρμακα αδυνατίσματος
Ποιοι λόγοι μπορεί να οδηγούν τους ασθενείς στην «έξοδο» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς σταματούν το Ozempic, το Wegovy ή άλλα φάρμακα αδυνατίσματος δύο χρόνια αφότου ξεκινήσουν να τα παίρνουν, δείχνει νέα ανάλυση.

Η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη από την Prime Therapeutics και τη Magellan Rx Management (MRx), εξέτασε στοιχεία για 3.364 άτομα που αποζημιώνονταν ασφαλιστικά για τα φάρμακα GLP-1. Οι ασθενείς είχαν πάρει νέα συνταγή το 2021 και είχαν όλοι διαγνωστεί με παχυσαρκία.

Η ανάλυση απέκλεισε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, για τον οποίο και αναπτύχθηκαν αρχικά τα φάρμακα GLP-1.

Αν και η έκθεση δεν εμβαθύνει στους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακα οι ασθενείς, προσφέρει μια απογοητευτική εικόνα για την πραγματική εμπειρία των ανθρώπων.

«Τα GLP-1 είναι απίθανο να αποδώσουν τη θεραπευτική αξία που μπορούν να έχουν όταν τόσα άτομα σταματούν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια», δήλωσε ο David Lassen, επικεφαλής κλινικός διευθυντής στην Prime/MRx.

Το Wegovy και άλλα παρόμοια φάρμακα GLP-1 μπορεί να κοστίζουν πάνω από 1.000 δολάρια τον μήνα και ο ασθενής πρέπει να τα παίρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν θέλει να έχει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο υγείας.

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, η νέα αυτή ανάλυση δεν ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς σταμάτησαν τα φάρμακα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως η ναυτία και ο έμετος, στο υψηλό κόστος τους και στις ελλείψεις που καταγράφονται στην αγορά.

Μερικοί ασθενείς, επίσης, μπορεί να αποφασίσουν να σταματήσουν το φάρμακο μόλις χάσουν τα κιλά που θέλουν, ανέφεραν οι γιατροί, παρ’ όλο που η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί ασθενείς που σταματούν τα φάρμακα ξαναπαίρνουν βάρος.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Δρ Walid Gellad, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η αλήθεια είναι πως «κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσο καιρό πρέπει να παίρνει κάποιος τα συγκεκριμένα φάρμακα».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε την βούρτσα των μαλλιών και πώς να το κάνουμε

Μαγιορκίνης: Πόσο καιρό θα διαρκέσει η καλοκαιρινή έξαρση της Covid-19

Φούσκωμα: Πού οφείλεται, πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε