Φάρμακα αδυνατίσματος: Τι θα συμβεί αν τα κόψετε

  • Iatropedia newsroom
φάρμακα αδυνατίσματος
Τα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν φέρει επανάσταση στην απώλεια βάρους, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να καταφεύγουν σε κάποιο σκεύασμα για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία

Τα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν φέρει επανάσταση στην απώλεια βάρους, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να καταφεύγουν σε κάποιο σκεύασμα για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία.

Τι θα συμβεί, όμως, αν κάποιος που βρίσκεται σε θεραπεία αποφασίσει να τη διακόψει όταν χάσει το βάρος που επιθυμεί;

Ο Δρ David Cummings, ειδικός στην απώλεια βάρους στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, λέει ότι αυτή είναι μια ερώτηση που ακούει συχνά. Και εξηγεί ότι οι φαρμακοβομηχανίες έχουν κάνει εκτενείς κλινικές δοκιμές και για τη διακοπή των φαρμάκων.

«Κατά μέσο όρο, το βάρος επιστρέφει γρήγορα», λέει. Όπως κι άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Λέει, ωστόσο, ότι το πόσα κιλά ξαναπαίρνει και πόσο γρήγορα κάθε ασθενής, εξαρτάται από τον άνθρωπο.

Τότε, όμως, μήπως θα βοηθούσε η μείωση της δοσολογίας;

«Αυτό δεν έχει μελετηθεί με συστηματικό τρόπο», δηλώνει, σύμφωνα με τους New York Times, η Allison Schneider, εκπρόσωπος της Novo Nordisk, που παράγει το Wegovy και το Ozempic (αμφότερα με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη).

Το ίδιο ισχύει και για την τιρζεπατίδη, τη δραστική ουσία στο Zepbound για την απώλεια βάρους και το Mounjaro για τον διαβήτη της Eli Lilly.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνει κανείς το Wegovy ή το Zepbound για πάντα;

«Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να χάσουν όσο περισσότερα κιλά μπορούν, αλλά δεν θέλουν να μείνουν κολλημένοι στο φάρμακο για το υπόλοιπο της ζωής τους», λέει ο Δρ Cummings. «Η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι «Πόσο καιρό πρέπει να το πάρω;»», συμπληρώνει και απαντά: «Η σωστή απάντηση είναι πιθανότατα για πάντα».

Κάτι που, όμως, οι περισσότεροι δεν επιθυμούν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «καταδίκη».

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χωρίς διαβήτη σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακα μέσα σε έναν χρόνο. Το 1/3, όμως, άρχισε να τα ξαναπαίρνει.

Οι γιατροί τονίζουν ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια και, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες ασθένειες, πρέπει να αντιμετωπίζεται εφ’ όρου ζωής.

Υπάρχει κίνδυνος απώλειας υπερβολικού βάρους με τα φάρμακα;

Οι ασθενείς θέλουν επίσης να γνωρίζουν εάν κινδυνεύουν να χάνουν βάρος επ’ αόριστον, με αποτέλεσμα να χάσουν υπερβολικό βάρος.

Απίθανο, λένε οι ειδικοί στην παχυσαρκία.

Με τα νέα φάρμακα αδυνατίσματος, χάνεις βάρος μέχρι ενός σημείου και μετά σταματάς να αδυνατίζεις.

Σύμφωνα με την κ. Schneider της Novo Nordisk, στις κλινικές δοκιμές του Wegovy η απώλεια βάρους σταμάτησε μετά από περίπου 60 εβδομάδες.

Όταν συμβεί αυτό, λέει η Δρ Ania Jastreboff από το Yale, η οποία συμμετέχει σε συμβουλευτικές επιτροπές της Novo Nordisk και της Eli Lilly, η πείνα επιστρέφει. Το ίδιο και η λαχτάρα για φαγητό, παρόλο που οι ασθενείς εξακολουθούν να παίρνουν τα φάρμακα. Αλλά το άτομο θα τρώει από μόνο του μόνο ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το χαμηλότερο βάρος.

Τι συμβαίνει με τις παρενέργειες

Κι αν κάποιος σταματήσει και ξαναρχίσει, θα έχει ξανά παρενέργειες;

Πολλοί περιγράφουν ότι έχουν παρενέργειες όπως ναυτία και έμετο όταν αρχίζουν να παίρνουν για πρώτη φορά Wegovy ή Zepbound. Στους περισσότερους ασθενείς, αλλά όχι σε όλους, οι παρενέργειες μειώνονται καθώς προσαρμόζονται στα φάρμακα.

Όμως, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι παρενέργειες αυτές μπορεί να επανέλθουν εάν οι ασθενείς σταματήσουν και στη συνέχεια ξαναρχίσουν τα φάρμακα. Όσο περισσότερο είναι εκτός του φαρμάκου, τόσο πιο πιθανό είναι να επανέλθουν οι παρενέργειες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχετε έντονο στρες; Ίσως πρέπει να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες σαλάτες

Καφέ αράχνη: Ποιοι κινδυνεύουν από το τσίμπημά της

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά