Φάρμακα για την τριχόπτωση επαναξιολογούνται για πιθανή συσχέτιση με αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές

  • Iatropedia newsroom
Υπό εξέταση από τον ΕΜΑ φάρμακα για την ανδρική τριχόπτωση
Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων βρίσκονται η ουσία «φιναστερίδη», καθώς και η ουσία «ντουταστερίδη»

Αυτό που θα εξετάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι το κατά πόσον το φάρμακο για την τριχόπτωση μπορεί να συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Η επανεξέταση από τον EMA της φιναστερίδης, η οποία διατίθεται τόσο ως χάπι όσο και ως διάλυμα που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα, έρχεται ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί σχετικά με την πιθανότητα να συνδέεται με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η φιναστερίδη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία ανδρών με διόγκωση του προστάτη. Ένα άλλο φάρμακο, η ντουταστερίδη, που χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπεία για τη διόγκωση του προστάτη, βρίσκεται και αυτό υπό εξέταση από τον EMA, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα φάρμακα που περιέχουν φιναστερίδη και ντουταστερίδη, όταν λαμβάνονται από το στόμα, είναι γνωστό ότι ενέχουν «κίνδυνο ψυχιατρικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης», ανέφερε η ρυθμιστική Αρχή σε ανακοίνωσή της. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός έχει ήδη προστεθεί ως πιθανή παρενέργεια αγνώστου συχνότητας στις πληροφορίες προϊόντος για δύο φάρμακα που περιέχουν φιναστερίδη, τα Propecia και Proscar.

Τώρα, ο ΕΜΑ λέει ότι θα επανεξετάσει όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει εάν οι άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν, να τροποποιηθούν, να ανασταλούν ή να ανακληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, έχουν ήδη θεσπιστεί μέτρα για τα φάρμακα φιναστερίδης, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιήσεων στις πληροφορίες του προϊόντος προς τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν τους ασθενείς για ψυχιατρικά συμπτώματα, να διακόπτουν τη θεραπεία σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και συστάσεις προς τους ασθενείς να ζητούν ιατρική συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισης ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο βρετανικός ΕΟΦ έχει ανακοινώσει ότι οι άνδρες που λαμβάνουν φιναστερίδη πρέπει να «επαγρυπνούν» για πιθανές ψυχιατρικές και σεξουαλικές παρενέργειες. Ο οργανισμός ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι φέτος θα μπει στις συσκευασίες φιναστερίδης νέα κάρτα προειδοποίησης ασθενών. Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγκεκριμένη μόνο η από του στόματος χορηγούμενη φιναστερίδη, όχι το προϊόν για τοπική χρήση.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία και τη ζωή μας

mpox: Ο ΠΟΥ εγκρίνει το πρώτο rapid test για την ευλογιά των πιθήκων

Βιταμίνη D: Ποιοι τη χρειάζονται, ποιοι πρέπει να προσέχουν, γιατί δεν πρέπει να την παίρνει κανείς από μόνος του