Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο λόγω μνημονίου 2, ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές.
Στις αλλαγές της συνταγογράφησης διαμαρτύρονται και οι γιατροί καθώς θεωρούν ότι χάνεται το πραγματικό επιστημονικό τους έργο ενώ και οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιστολή τους στο πρόεδρο της κυβέρνησης διατυπώνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου μετά από αυτήν την εξέλιξη.
Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην επιστολή της προς τον Λουκά Παπαδήμο: «Ζητούμε τη θεσμική σας παρέμβαση έναντι της Τρόικας, ώστε να απομακρυνθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο που θα πλήξει βιαίως, ανεπανόρθωτα και μονομερώς τον κλάδο μας.
Πέρα από τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου που επικαλείται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το μέτρο αυτό είναι χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα, αφού πέρα από την καταστροφή του εγχώριου παραγωγικού ιστού, θα ενισχύσει το φαινόμενο της υποκατάστασης των απαξιωμένων πλέον παλαιών φθηνών φαρμάκων με νεώτερα εισαγόμενα με προστασία πατέντου, με μεσομακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης!»