Iatropedia

Φάρμακα: «Οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες για να μην εξαφανιστούν τα φθηνά σκευάσματα», λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ

Closeup of pharmacist's hands taking medicines from shelf at the pharmacy

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εξηγεί πως οι αυξήσεις των τιμών στα φθηνά φάρμακα έγιναν προς όφελος των ασφαλισμένων.

Από τις 26 Αυγούστου 2024, ισχύουν νέες τιμές για περίπου 600 φάρμακα, προκαλώντας αντιδράσεις κατά του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργείου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ.Κωνσταντίνος Λουράντος, έρχεται «προς υπεράσπιση» του Άδωνι Γεωργιάδη, συγχαίροντάς τον για την «τολμηρή πολιτική απόφαση» να αυξήσει τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Λουράντος, σε ανάρτησή του στο Facebook, «Φυσικά και αυξήθηκε η τιμή των ΦΘΗΝΩΝ φαρμακων (με τιμή τσίχλας) ώστε να σταματήσει η πορεία προς την εξαφάνιση τους και η αντικατάσταση τους από άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Και τα ακριβότερα φάρμακα θα είχαν ακριβότερη συμμετοχή, που θα προερχόταν επιπλέον και απο την διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τους τιμής».

Δίνει ένα παράδειγμα φαρμάκου, που η τιμή του αυξήθηκε:

Αν την θέση αυτού του φαρμάκου έπαιρνε ένα από τα γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα, με π.χ 30 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ήταν 7,5 ευρώ, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης για τις αυξήσεις στα φάρμακα: «Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ασθενών»

«Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν; Θέλουν κσι τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη; Είναι καλύτερο να πληρώνει ο ασφαλισμένος 7,5 ευρώ, ή 0,52 ευρώ;», γράφει χαρακτηριστικά ο κ.Λουράντος.

«Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε κάτι που δεν τολμούσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, φοβούμενοι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ από την επίθεση συγκεκριμένων ΜΜΕ: να αυξήσει τα φθηνά φάρμακα ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ (μέσω της συνεχιζόμενης κυκλοφορίας τους) και των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων», προσθέτει.

Ο κ.Γεωργιάδης, με δική του ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter), ευχαρίστησε τον κ.Λουράντο για την δημόσια υποστήριξη στην απόφασή του.

Φωτογραφία iStock