Φάρμακα: Πώς επηρεάζει τη δραστικότητά τους η πολλή ζέστη

  • Iatropedia newsroom
φάρμακα
Η παρατεταμένη ζέστη και ο καύσωνας δεν επηρεάζει μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τα φάρμακα που παίρνουμε

Η παρατεταμένη ζέστη και ο καύσωνας δεν επηρεάζει μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τα φάρμακα που παίρνουμε, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους, όπως και στην υγεία μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα φάρμακα και τη ζέστη

Η ζέστη επηρεάζει την επίδραση και την ποιότητα των φαρμάκων

Τα φάρμακα για κοινές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία των ασθενών στη ζέστη, επηρεάζοντας την ικανότητα εφίδρωσης και τη ροή του αίματος.

Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν επίσης και την ποιότητα των ίδιων των φαρμάκων, σε όποια μορφή κι αν είναι, εάν δεν φυλάσσονται σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας.

Οι επιπτώσεις από τις αλλαγές αυτές στον ανθρώπινο οργανισμό ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας κάθε ανθρώπου, τη δοσολογία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με το αν χρειάζεται αναπροσαρμογή της δόσης ή του προγράμματος λήψης τους όταν κάνει ζέστη και θα πρέπει να διατηρούνται δροσεροί παραμένοντας ενυδατωμένοι, με ανεμιστήρες και αναζητώντας σκιά ή κλιματισμό, λένε οι ειδικοί.

Ποια φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία στη ζέστη

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια: Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) καταστέλλουν τη δίψα, καθιστώντας πιο δύσκολο να γνωρίζουμε πότε πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό και αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες μετάλλων, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, ενώ οι β-αναστολείς μπορεί να δυσκολέψουν τον ιδρώτα και τη διατήρηση του σώματος δροσερού. Τα διουρητικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση και ανισορροπίες στα μέταλλα.

Φάρμακα για τις αλλεργίες: Ορισμένα αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μειώνουν την εφίδρωση και μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Ψυχιατρικά φάρμακα: Ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα περιορίζουν την ικανότητα των ασθενών να ιδρώνουν. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας την εφίδρωση και καταστέλλοντας τη δίψα. Διεγερτικά όπως οι αμφεταμίνες και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το κεντρικό νευρικό σύστημα και να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή: Τα χάπια για τον θυρεοειδή μπορεί επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

Σε ποιες θερμοκρασίες πρέπει να φυλάμε τα φάρμακα

Η υπερβολική ζέστη (και το υπερβολικό κρύο) μπορεί να αλλάξει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά γενικά θα πρέπει να φυλάσσονται στους 15-25 βαθμούς Κελσίου, σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου.

Οδηγίες φύλαξης για συγκεκριμένα φάρμακα μπορείτε να βρείτε στους ιστότοπους των εταιρειών που τα παράγουν.

Κατά κανόνα, τα φάρμακα δεν πρέπει να τα αφήνουμε στο αυτοκίνητο ή να περιμένουν για ώρες σε μέρη όπου τα βλέπει ο ήλιος.

Φωτογραφία: iStock