Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα Φαρμακεία της γειτονιάς από το πρώτο 6μηνο του 2025

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακείο
Πολύ σύντομα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από χρόνιες σοβαρές νόσους, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία της γειτονιάς.

Μέσω μιας νέας ρύθμισης που αναμένεται να θεσπιστεί και εφαρμοστεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στοχεύει να εξαλείψει την ταλαιπωρία των πολιτών που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr από την περασμένη άνοιξη, πολλά ακριβά φάρμακα υπάρχει πρόθεση οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθεύονται πλέον και από τα Φαρμακεία της γειτονιάς, ενώ οι πολύ ακριβές καινοτόμες θεραπείες θα συνεχίζουν να διατίθενται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, οι ασθενείς αναγκάζονται να παραλαμβάνουν τα ΦΥΚ μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία που συχνά συνοδεύεται από πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία.

Παρά την ύπαρξη ψηφιακής πλατφόρμας για ραντεβού, σε ορισμένα φαρμακεία -ειδικά στην Αθήνα- οι ουρές παραμένουν μεγάλες. Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές ασθενών που περιμένουν για ώρες κάτω από δυσμενείς συνθήκες, για να παραλάβουν τα φάρμακά τους. Η νέα ρύθμιση φιλοδοξεί να δώσει τέλος σε αυτές τις δυσκολίες.

ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία: Φόβοι και αντιρρήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ποια φάρμακα θα πάνε στα Φαρμακεία της γειτονιάς και ποια θα συνεχίσουν να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ένα βασικό ζήτημα που προβληματίζει είναι ο υπαρκτός κίνδυνος το “άνοιγμα” των ΦΥΚ στην αγορά των ιδιωτικών Φαρμακείων να οδηγήσει σε παράλληλες εξαγωγές των σκευασμάτων αυτών.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν εγγυήσεις ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους που θα διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία δεν θα φεύγουν εκτός Ελλάδας μέσω παράνομων εξαγωγών.

Έχουν ζητήσει μάλιστα να υπάρξουν αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και έλεγχοι, καθώς δεν αποκλείεται τα φάρμακα αυτά -τα οποία όσο κι αν είναι ακριβά διατηρούν στην Ελλάδα τιμές χαμηλότερες από άλλες χώρες του εξωτερικού- να γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Στην περίπτωση αυτή που τα ΦΥΚ δηλαδή ξεφύγουν από τον στενό κρατικό έλεγχο και τελικά εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων μέσω του καναλιού των παράλληλων εξαγωγών, οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς για τους ασθενείς, καθώς θα μείνει και πάλι ακάλυπτος ο ελληνικός πληθυσμός.

Η ρύθμιση για τη διάθεση των ΦΥΚ στα φαρμακεία της κοινότητας θα είχε υλοποιηθεί νωρίτερα, αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από μερίδα των ασθενών, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανή απώλεια ελέγχου στις εξαγωγές των φαρμάκων.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: «Θα κλείσουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ;»

Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, επιδιώκοντας να βρεθούν τρόποι αποφυγής αυτών των καταστάσεων.

ΦΥΚ στο σπίτι

Το στοίχημα για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών είχε τεθεί από την κυβέρνηση από τις αρχές της πρώτης τετραετίας, όταν ο τότε υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε δρομολογήσει απλούστευση των διαδικασιών για την παραλαβή ακριβών φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Από την περασμένη άνοιξη μάλιστα, θεραπείες για πέντε σοβαρά χρόνια νοσήματα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις παραλαμβάνουν στο σπίτι τους μετά από παραγγελία στην ειδική πλατφόρμα χωρίς περιττή ταλαιπωρία και στήσιμο στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Δικαιούχοι της παραλαβής των φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι μέσω courier είναι για αρχή, όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι το πρόγραμμα το οποίο σήμερα “τρέχει” πιλοτικά για 2.000 ασθενείς να επεκταθεί σε όλους τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν φάρμακα από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του έτους, ενώ μένει να φανεί ποια φάρμακα τελικά θα περάσουν πλέον από τη νέα χρονιά και στα ιδιωτικά φαρμακεία.