Iatropedia

Φαρμακαποθηκάριοι: Ένας κλάδος που άνθησε και ήρθε η ώρα (;) να μαραζώσει ελέω Θεσμών

Με μείωση κέρδους στο 40%, πολλές φαρμακαποθήκες κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και μειώνουν θέσεις εργασίας για να "επιβιώσουν". Πρόκειται για 100 ελληνικές επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών το 2014 στα 1,8 δισ. ευρώ και 1700 εργαζόμενους. Μόνο οι καταβολές σε άμεσους φόρους έφτασαν συνολικά για τον κλάδο το 2014 τα 8,5 εκατ. ευρώ!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Οι φαρμακαποθηκάριοι πιστωδοτούμε έμμεσα τον ΕΟΠΥΥ, με τις πιστώσεις προς τα φαρμακεία, με παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ ενώ το καλοκαίρι που έκλεισαν οι τράπεζες σταματήσαμε εντελώς τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων για να μην λείψουν από την ελληνική αγορά». Αυτό τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη πριν ανακοινώσει την αντίδραση του συλλόγου που το iatropedia.gr μετέδωσε χθες.

Και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και φροντίζουμε να είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ως προς την ασφαλή διανομή φαρμάκων».

Παρά ταύτα όμως, η Πολιτεία δεν φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα τον κλάδο αφού παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος είναι ΝΠΔΔ, ο υπουργός Υγείας δεν δέχεται εδώ και 1,5 μήνα να τους συναντήσει για να πληροφορηθεί τις θέσεις και τις προτάσεις τους…

Όπως αναφέρουν οι φαρμακαποθηκάριοι, «υπάρχει παντελής απουσία διαλόγου με την Πολιτεία εξαιτίας της απροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του Συλλόγου, την ίδια στιγμή που άλλοι παράγοντες του χώρου του φαρμάκου, αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές και διαδρομιστές του υπ. Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες, οι φαρμακαποθηκάριοι αντιμετωπίζουν σειρά δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται στη αγορά , εξαιτίας εξοντωτικών υπουργικών αποφάσεων, που κατάφορα καταστρατηγούν και παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα η νέα ΚΥΑ, που καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επιτρέπει στου συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, μέλη της ΟΣΦΕ, να ιδρύουν αλυσίδα φαρμακείων, ενώ εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες από τη δυνατότητα αυτή.

Προχθές, με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μειώθηκε κατά 10 ημέρες ο χρόνος διάθεσης αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες ενόψει της εφαρμογής της γενικής ανατιμολόγησης που αναρτήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Και ενώ το υπουργείο αξιολόγησε τη μείωση αυτού του χρόνου ως «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής», στην πραγματικότητα προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγησή της».