Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις προς Φαρμακοποιούς: «Για τις ελλείψεις φαρμάκων πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες»

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιοί
Το "γάντι" που έριξαν οι φαρμακοποιοί τις προηγούμενες μέρες για τις ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο, σήκωσε σήμερα ο ΣΦΕΕ.

Απάντηση στην επιστολή με θέμα «Επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο», που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), δίνει σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχνίας δεν αποδέχεται πως κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο, εξαιτίας των θερινών αδειών εξαφανίζονται ορισμένα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων με ευθύνη τους.

Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), υποστηρίζει πως για περίπου 20 ημέρες τον Αύγουστο, όταν κλείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας – ΚΑΚ) προκαλείται μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κυρίως όσων παρουσιάζουν -ούτως ή άλλως- ελλείψεις.

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ: Φαρμακοποιοί: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο

Τι απαντά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Από την πλευρά τους οι Φαρμακοβιομήχανοι, και συγκεκριμένα, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπλ. Πρόεδρος ΣΦΕΕ και ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ, απαντούν τα εξής:

• Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι παγκόσμιο, μακροχρόνιο, πολυπαραγοντικό και σύνθετο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, καθημερινά παρέχουν λεπτομερή ανάλυση όλων των πωλήσεών τους στον ΕΟΦ από το 2016 και η εποπτεύουσα αρχή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία για τυχόν υποτροφοδότηση της αγοράς.
• Επισημαίνουμε ότι ως κρίκος της αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου εμείς παρέχουμε τα πιο λεπτομερή δεδομένα στις Αρχές και τις ενημερώνουμε για όποια θέματα προκύπτουν.
• Οι γενικεύσεις περί «ΚΑΚ που διαθέτουν διαρκώς μειούμενες ποσότητες» δεν προάγουν την μεταξύ μας συνεργασία.
• Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ελλείψεων τον Αύγουστο, δεν κατανοούμε γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, δεδομένου ότι:

Η διανομή στα φαρμακεία και χονδρεμπόρους καθώς και στα νοσοκομεία γίνεται μέσω εταιρειών διανομής (3PL- Third Party Logistics) και όταν κλείνει μία φαρμακευτική εταιρεία ή ένας διανομέας για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι παραγγελίες που παραδίδονται στην αγορά είναι αντίστοιχες με τις πωλήσεις για 2 ή 3 εβδομάδες που ο διανομέας ή η φαρμακευτική εταιρεία πρόκειται να είναι κλειστοί ,εκτός εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό.

• Επιπλέον, η πλειοψηφία της αγοράς λειτουργεί με ένα τμήμα ασφαλείας που καλύπτει έκτακτες καταστάσεις με έμφαση στα κρίσιμα φάρμακα και στις νοσοκομειακές ανάγκες.
• Εφόσον τηρούνται τα παραπάνω και παρ’ όλα διαπιστώνεται πως υπάρχει ζήτημα ελλείψεων, ίσως πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες.
• Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν έχουμε ακούσει αναφορές περί έξαρσης των ελλείψεων σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακά φαρμακεία την περίοδο του Αυγούστου, λόγω κλεισίματος ή υπολειτουργίας κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών ή εταιρειών 3PL.

• Το θέμα των ελλείψεων δεν είναι θέμα του Αυγούστου, αλλά απαιτεί συντονισμό με την Πολιτεία και διαφάνεια σε όλη την αλυσίδας διανομής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως και για εσάς, η υγεία του ασθενή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, χωρίς καμία αμφισβήτηση.