Iatropedia

Φαρμακευτική ανασκόπηση του 2015 από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Αναφέρουν οι φαρμακοποιοί: Το 2015 που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες έφερε στη ζωή μας πολλά πράγματα για πρώτη φορά! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα, τα capital controls, το ωράριο που δεν έφτιαξε ποτέ, το πολυνομοσχέδιο του ΥΥΚΑ που θα ήταν έτοιμο "τον άλλο μήνα" και η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων είναι μόλις μερικά από αυτά.

Ας τα δούμε αναλυτικά την φαρμακευτική ανασκόπηση όπως αναρτήθηκε στο farmakopoioi.blogspot:

IANOYAΡΙΟΣ: Προεκλογικός μήνας και στον ΠΦΣ στήνεται ένα άνευ προηγουμένου τσίρκο όπου οι υποψήφιοι από όλα τα κόμματα μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Πρωταθλητής στις υποσχέσεις αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ που καταφέρνει να κλέψει τις καρδιές και τις ψήφους των φαρμακοποιών. Λόγω εκλογών από λεφτά πάμε καλά: ΤΣΑΥ, ΟΤΕ και ΤΥΔΕ πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτώνται 948 εκατ μαζεμένα για τη φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου εξαμήνου. Μπαράζ ληστείων σε φαρμακεία των δυτικών προαστίων. Καταργείται επιτέλους η αρίθμηση των συνταγών και οι εξάμηνες επαναλαμβανόμενες κάνουν πρεμιέρα. Στις 25/1 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με τη συνδρομή των ΑΝΕΛ. Στο Υπουργείο Υγείας τοποθετείται ο Π.Κουρουμπλής.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: ΠΦΣ και ΥΥΚΑ ζουν το μήνα του μέλιτος και τα δρομολόγια Αγαθημέρου-Αριστοτέλους γίνονται τόσο τακτικά όσο και το τρόλεϊ Κολιάτσου-Παγκράτι. ‘Ολα «θα φτιάξουν» σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Φήμες για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα διαψεύδονται άμεσα και κατηγορηματικά. Παίρνει ΦΕΚ η μόνιμη απαλλαγή μας από την απογραφή. Ο Υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης κάνει την πρώτη -από τις πολλές- δημόσια δήλωση υπέρ των φαρμακείων. Πολλά ονόματα ακούγονται για την «ηλεκτρική καρέκλα» του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά κανείς δεν θέλει να διαδεχτεί τον Δ.Κοντό που παραμένει στη θέση του.

MAΡΤΙΟΣ: Ολοκληρώνεται η συνεργασία Novartis-Glaxo την ίδια ώρα που το Voltaren στο Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει στα φαρμακεία λόγω υψηλής επικινδυνότητας! Οι ανταλλαγές φαρμάκων μεταξύ συναδέλφων λόγω των τρομακτικών ελλείψεων φτάνουν μέχρι τα δελτία ειδήσεων. Η υπενθύμιση του ΕΟΠΥΥ για τις ποινές σε περίπτωση μη χορήγησης φτηνότερου γενόσημου οδηγεί σε πόλεμο ανακοινώσεων και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον τέως Υπουργό Υγείας Μ.Βορίδη να μας κατηγορήσει ότι για μια ακόμα φορά εμποδίζουμε την ανάπτυξη της χώρας. Οι ληστές φαρμακείων μετακομίζουν στα νότια προάστια. Στην έκθεση HELLAS PHARM η ασφυκτικά γεμάτη συνεδριακή αίθουσα σείεται από παρατεταμένο χειροκρότημα όταν ο Π.Κουρουμπλής υπόσχεται για μια ακόμα φορά ότι όλα θα φτιάξουν «τον άλλο μήνα». Η ΓΣ ΠΦΣ αποφασίζει για μια ακόμα φορά ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό να βελτιώσει το ωράριο αλλά το «5ήμερο-40ωρο» δεν είναι πουθενά γραμμένο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Ανήμερα Πρωταπριλιά ο ΦΣΑ διαπρέπει στο παρκέ πετώντας εκτός Κυπέλλου την περσινή φιναλίστ κάνοντας το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την ξέφρενη πορεία του μέχρι τον τελικό. Η πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ αρχίζει να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα τις πρώτες μέρες του μήνα. ‘Ολοι πιστεύουν ότι το ωράριο θα φτιάξει άμεσα και έτσι ο ΠΦΣ και το νεοσύστατο ΦΑΝΙΕ οδηγούνται στα χαρακώματα. Πολλά sites τοποθετούνται σαφώς υπέρ του διευρυμένου ωραρίου ενώ στην TV πρωτοστατούν -πάντα υπέρ της Ανάπτυξης- ο Α.Πορτοσάλτε και η Φ.Πιπιλή. Οι Farmakopoioi ψαρεύουν 2 λαυράκια: την γκάφα της Λαγκάρντ με το βρεφικό γάλα (δήλωσε ότι πωλείται πανάκριβα και μόνο στα φαρμακεία) καθώς και το ατόπημα του διοικητή του ΟΑΕΕ Τ.Πετρόπουλου που δήλωσε ότι δεν αποδίδει τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ για να εισπράξει τόκους (προσπάθησε να μας διαψεύσει την επόμενη μέρα αλλά το βίντεο διαψεύδει τον ίδιο). Το τετραήμερο του Πάσχα το γκρουπάκι μας κάνει ντρίμπλα α λα Στέφεν Κάρι και αντί για εκκαθάριση μετακομίζει και βάζει σκληρή «πόρτα». Ο μήνας φεύγει και όχι μόνο δεν έχει υπάρχει μισή αράδα στη δημόσια διαβούλευση από το περιβόητο νομοσχέδιο αλλά η πληρωμή ΕΟΠΥΥ ξεπερνάει τις 90 ήμερες και επιστρέφουν τα «σφηνάκια».

ΜΑΪΟΣ: Ενώ η πίστωση ανοίγει επικίνδυνα, το ΦΑΝΙΕ δηλώνει στο φιλικό του σταθμό MEGA πως είναι σε θέση να αναπληρώσει την… χασούρα από τον ΕΟΠΥΥ πωλώντας καλλυντικά, κάτι που προκαλεί το μένος του αντιπροέδρου Ανδρέα Σοφιανόπουλου. Συλλαμβάνεται επιτέλους ο περιβόητος ληστής φαρμακείων της Αττικής. Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης… συμπονεί τους φαρμακοποιούς μάλλον όμως όψιμα στον Πορτοσάλτε, αντιδρούν απαντώντας με επιστολές Λουράντος και Δαγρές, ενώ ο ΦΣ Αχαΐας τον χαρακτηρίζει «τηλεοπτικό μαϊντανό». Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Κουρουμπλή συνεχίζονται, ο οποίος συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις χωρίς όμως αντίκρυσμα όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Έχουμε την εμφάνιση μιας ομάδας γυναικών φαρμακοποιών που σχηματίζουν την ΕΡ.ΜΗ.ΦΑ. (Εργαζόμενες Μητέρες Φαρμακοποιοί) οι οποίες με επιστολές τους προς το Υπουργείο απαιτούν ανθρώπινο ωράριο. Προς το τέλος του μήνα δημιουργείται μια «παρεξήγηση» μεταξύ Φικιώρη και φαρμακοποιών, η οποία λύνεται όμως μετά από δημόσια συγγνώμη του τηλεπωλητή συμπληρωμάτων διατροφής. Μια νέα αναστάτωση δημιουργείται στους συναδέλφους με το ΤΣΑΥ να κάνει και πάλι το θαύμα του αναρτώντας νέα ειδοποιητήρια αναδρομικών εισφορών που σοκάρουν.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Τα πρώτα σύννεφα ΠΦΣ-Υπουργείου αρχίζουν πλέον να είναι εμφανή και δημόσια με τον πρώτο να βγάζει ανακοίνωση περί κατάχρησης της εμπιστοσύνης, ενώ στον τύπο ήδη διαρρέονται δημοσιεύματα περί απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ, αλλά και μεγάλης μείωσης των τιμών των φαρμάκων ως αιτιάσεις των δανειστών. Κουρουμπλής και Μπασκόζος δείχνουν «έκπληκτοι», ενώ Άδωνης και Χατζηδάκης δηλώνουν «δικαιωμένοι» για το γεγονός ότι εφαρμόζεται τελικά η νεοφιλελεύθερη εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ από την κατά τα άλλα «αριστερή» κυβέρνηση. Τα φαρμακεία απεργούν για μία ημέρα, ο Θεοδοσιάδης μιλά για την κωλοτούμπα του αιώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ανολοκλήρωτες μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο «επειδή ενοχλούνταν οι φαρμακοποιοί». Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής για θέματα φαρμάκων Μάριος Σαλμάς καυχιέται ότι ο ίδιος έβγαλε το μνημόνιο από την Υγεία αφού είχε εκπληρώσει όλους τους στόχους, μειώνοντας ως έπρεπε τις τιμές φαρμάκων. Το τέλος του μήνα βρίσκει τη χώρα σε αναγγελία δημοψηφίσματος για τα μέτρα Γιούνκερ, απόφαση που φέρνει τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Τις πρώτες μέρες δημιουργείται τεράστια αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου, αφού όλοι σπεύδουν να εφοδιαστούν φάρμακα και οι ελλείψεις αυξάνονται διαρκώς. Οι αποθήκες βάζουν πλαφόν ποσοτήτων ανά φαρμακείο, τα προβλήματα σταδιακά αποκλιμακώνονται.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Η χώρα τις πρώτες μέρες του μήνα ζει σε ρυθμούς δημοψηφίσματος, οπαδοί του ΝΑΙ και του ΟΧΙ αλληλοσυγκρούουν επιχειρήματα και απόψεις. Δημοσκόπηση των Farmakopoioi βγάζει 61% στο ΟΧΙ, κάτι που θα επιβεβαιωθεί λίγες μέρες αργότερα, άσχεται αν αυτό μετατράπηκε σε… «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» από την σημερινή κυβέρνηση. Ο Βαρουφάκης παραιτείται, ανοίγει ο δρόμος για την περιβόητη «συμφωνία» με τους δανειστές, η οποία είναι επώδυνη και για τον ελληνικό λαό αλλά και για τους φαρμακοποιούς ειδικότερα. Ιδιοκτησιακό και ΜΥΣΥΦΑ μπαίνουν ξανά στην ατζέντα, με το πρώτο μάλιστα να απαιτεί άμεση υλοποίηση, ενώ τα ΜΥΣΥΦΑ μετατίθενται «σε μεταγενέστερο στάδιο». Με 24ωρη απεργία απαντούν οι φαρμακοποιοί. Κλειδώνει η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις για το 2015 και το 2016, καθώς και ο ΦΠΑ στο 6%. Διπλά τιμολόγια και πάλι στο προσκήνιο, η αλλαγή γίνεται στα μέσα του μήνα, νέα γραφειοκρατική αναστάτωση. Ο ΠΦΣ στρέφει το ενδιαφέρον του προς την Ευρώπη και βρίσκει σύντομα ανταπόκριση από την PGEU, που ανοίγει το δρόμο για πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη φαρμακοποιών στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΠΦΣ. Τα ταξίδια Λουράντου και ΠΦΣ προς τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης αυξάνονται, ενώ κλείνονται συναντήσεις με Κοστέλο και αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Το τρίτο μνημόνιο ή αλλιώς «μνημόνιο της Αριστεράς» βρίσκεται προ των πυλών και οι ζυμώσεις είναι καθημερινές. Μέσα στο κατακαλόκαιρο και στο απόγειο των καλοκαιρινών διακοπών, ψηφίζεται από την ελληνική βουλή η επώδυνη «συμφωνία», το ιδιοκτησιακό μετατίθεται σε μεταγενέστερη ΚΥΑ και δεν περνάει από τη Βουλή μετά από μαραθώνιο και τιτάνιο αγώνα Λουράντου που «κατασκήνωσε» στο Κοινοβούλιο συνομιλώντας με βουλευτές/υπουργούς της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Οι φήμες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει εκλογές τον Σεπτέμβριο φουντώνουν και πράγματι ο Τσίπρας στις 20 Αυγούστου παραιτείται και θέτει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Ο Θανάσης Δημόπουλος τοποθετείται υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας. Η πίστωση ΕΟΠΥΥ ανοίγει και πάλι στις 110 μέρες.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Η πρώτη συνέλευση Προέδρων της PGEU στο Λαγονήσι φέρνει την Ελλάδα και τις μεθοδεύσεις για το ιδιοκτησιακό στο επίκεντρο της Ευρώπης, όμως παρόλο που στη συνάντηση με τον ΠΦΣ ο κ. Παυλόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας δίνει όλα τα δίκια, εντούτοις νέες άδειες ίδρυσης και συστεγάσεις μπλοκάρονται από το μπάχαλο του Μνημονίου 3. Στο δρόμο για τις εκλογές οι Farmakopoioi τιμωρούν το ΣΥΡΙΖΑ για την ανακολουθία του. Τελικά όμως σχηματίζεται 2η φορά αριστερή Κυβέρνηση και το δίδυμο των γιατρών Ξανθός-Πολάκης αντικαθιστούν τον κ. Κουρουμπλή ο οποίος δεν πρόλαβε κι αυτός, όπως ο προκάτοχός του κ. Βορίδης, να φτιάξει ωράριο-Πειθαρχικά κ.α. Όλοι οι φαρμακοποιοί συμπάσχουν με το δράμα των υπουργών που λόγω των συνεχών εκλογών δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν. Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση πνίγει τον ΕΟΠΥΥ, τα πρόστιμα-βροχή δημιουργούν ένταση με τους γιατρούς και οι πληρωμές κρέμονται πάλι στο πουθενά αν και ο απερχόμενος πια υπΥΥΚΑ δηλώνει ότι είμαστε μια χαρά με πληρωμές 4 μηνών πίσω. Επιτέλους το ΤΑΧΙS εκδίδει ηλεκτρονικά ενημερότητα ακόμα και όταν κάποιος έχει ρυθμισμένες δόσεις. Τα 100 φαρμακεία δημοσιεύονται στο Πρώτο Θέμα και στιγμές ιλαρότητας χρωματίζουν αγέρωχα μα περήφανα τις πρώτες διαρροές για το ιδιοκτησιακό που χάνεται (φωτό). Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος πονά και μια φωτό ενός ξεβρασμένου βρέφους στην παραλία της Αλικαρνασσού είναι μόνο η αρχή στον ακύρηχτο αλλά αιματηρό πόλεμο στα γαλάζια νερά της Μεσογείου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: ΜΥΣΥΦα και ιδιοκτησιακό είναι πλέον στην ατζέντα κάθε σχετικού και άσχετου αφού επισήμως η κ. Λαγκάρντ ξαναχτυπά και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση. Η πορεία της χώρας κρέμεται πια από την άκρη της συρταριέρας με τα υπακτικά, τα αναλγητικά και τις βιταμίνες. Από τα ράφια των φαρμακείων τα εμβόλια λείπουν, όμως στο «ράφι» του ΥΥΚΑ και της τηλεόρασης έχουν κανονική επάρκεια και μοιράζονται στον κοσμάκη αφειδώς. Με ανακοίνωση του ΠΦΣ μαθαίνουμε POS μπαίνουν τα μηχανάκια πιστωτικών στη ζωή μας εν μέσω πολλών αναλύσεων αλλά και περισσότερων παραγγελιών στις τράπεζες. Το PharmaPoint ανοίγει τις πύλες του και οι Farmakopoioi χαιρετίζουν με σωρεία αποκαλυπτικών άρθρων για τις αλυσίδες στην Ευρώπη, τα σχέδια της τρόικας, τις τιμές των φαρμάκων, τις εκθέσεις ΟΟΣΑ και διάφορα άλλα υπέροχα πράγματα από τον κόσμο των απελευθερώσεων, ενώ ο Δαγρές τους τα λέει και μέσα στη Βουλή. Όμως όπως πάντα όλα ψηφίζονται. Εξαγγέλονται απεργίες με ευρεία και αρχικά πρωτοφανή συμμετοχή αλλά όπως πάντα μόνο για γυμναστική και τελικά οι φιλότιμοι πολλοί απεργούν αλλά βγαίνουν και κερατάδες και δαρμένοι όταν οι λίγοι -ακόμα και συνδικαλιστές- γίνονται απεργοσπάστες. Τελικά βγαίνει η ΚΥΑ που δίνει άδειες στους ιδιώτες και όλα σταματούν. Κεφάλια μέσα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Μέσω των Farmakopoioi άλλος ένας συνάδελφος με αδήριτη ανάγκη βρίσκει αλληλεγγύη και βοήθεια από τους συναδέλφους του, όπως τόσοι άλλοι τα τελευταία χρόνια, είτε μαθεύτηκε είτε όχι. Κι ενώ τα δημοσιεύματα για το παρασκήνιο της άλωσης του ιδιοκτησιακού εγκλωβίζονται στις συνήθεις προστριβές ΠΦΣ-ΟΣΦΕ και υποσχέσεις από τους υπουργούς, το πρώτο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο στοv Βόλο ταράζει τα συνήθως ανιαρά και κοινότοπα φαρμακευτικά νερά, με πλειάδα νέων συναδέλφων επιτέλους στα πάνελ να πυροβολούν με σύγχρονες απόψεις. Νέος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ ο κ. Μπερσίμης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού. Προσφυγή για το ιδιοκτησιακό εξαγγέλει ο ΠΦΣ, ακύρωση του ΦΑΝΙΕ ζητά από το πρωτοδικείο. Όμως τα χτυπήματα συνεχίζονται: οι τιμές των φαρμάκων παίρνουν εντολή να μηδενίσουν ενώ ένα-ένα τα φτηνά φάρμακα περνούν τα σύνορα χωρίς επιστροφή, αλλά και η «απελευθέρωση» των ΜΥΣυΦα που κρατούνται όμηροι στα υπόγεια των φαρμακείων ζητάται από τους Θεσμούς, για την ανάπτυξη ρε γαμώτο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Άσχημα ξεκινά ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ που θέλει να πουλήσει στοιχεία της Η/Σ για να γεμίσει τα ταμεία του, αλλά τον ξεπερνά με εντυπωσιακό ελιγμό πιλότου F1 στη στροφή το ΥΥΚΑ: εκδίδει την ΥΑ που απελευθερώνει τις τιμές των ΜΥΣυΦα και περιμένουμε να ισχύσει από 2017 όπως πρέπει κι όχι από το 2016 όπως γράφει. Στην τηλεόραση καταργείται το 1€, όχι όμως και στις συνταγές. Στο μέτωπο των ελλείψεων η δράση του ΦΣ Ρεθύμνου φέρνει λίστα ενημέρωσης από τον ΕΟΦ. Το νέο Δελτίο Τιμών βγαίνει μέσα από μυριάδες κύματα και αφήνει τα φαρμακεία να παλέψουν το Γενάρη για να ξεστοκάρουν, καθώς οι τιμές δε βουτάνε, αλλά τσαλαβουτάνε τα πενιχρά μας πια εισοδήματα, ενώ από πετυχημένους χειρισμούς (sic) 200 φάρμακα πάνε στο 13% ΦΠΑ (!) και το ΤΣΑΥ μας κάνει μία ακόμα έκπληξη με έκτακτο γιουρούσι στην τσέπη μας. Ευτυχώς όμως κι ενώ περιμένουμε να δούμε αν το ΓΕΜΗ θα πάρει σειρά να μας αρμέξει, οι πληρωμές αυτό το μήνα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ (πριν τα Χριστούγεννα) λίγο πιο κοντά στο νόμιμο της σύμβασής μας.