Φαρμακευτικό Φόρουμ ΕΒΕΑ: Αναζητεί λύση για το clawback στο Υπουργείο Οικονομικών
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις στον χώρο του φαρμάκου στρέφονται προς το Υπουργείο Οκονομικών, αναζητώντας λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν με το «αντιαναπτυξιακό μέτρο», όπως το χαρακτηρίζουν του clawback.
Παρά τις συνεχείς παραμβάσεις τους προς το Υπουργείο Υγείας -κι από τη στιγμή που το θέμα της αύξησης των κονδυλίων που αφορούν στο φάρμακο ξεφεύγει της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Βασίλη Κικίλια – το Φαρμακευτικό Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team – ΕphForT) στράφηκε προς τον υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Μέσω της επιστολής, ο πρόεδρος του ΕphForT και πρώην πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Διονύσιος Φιλιώτης και ο γενικός γραμματέας του ΕphForT, Χαρίλαος Λαμπρόπουλος, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να φροντίσει ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του φαρμάκου στη χώρα:
«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε εις γνώση σας ως Υπουργού Οικονομικών, την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την πλήρη ανεπάρκεια του ισχύοντος προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται δε, ότι στον προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη -που ορίστηκε το 2016 με αυθαίρετο τρόπο κι ενώ η χώρα βρισκόταν υπό το καθεστώς των μνημονίων- δεν συμπεριλήφθηκαν στις αποφάσεις οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και το επιδημιολογικό προφίλ των ασφαλισμένων
Πόσο μάλλον που από το 2016 και μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά προς το χειρότερο, όπως αναφέρεται στην επιστολή:
«Αφενός διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται ορθώς προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αφετέρου δε εισήλθαν νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στην αγορά. Όλα αυτά όμως, χωρίς ουδεμία απολύτως πρόνοια για ενίσχυση του προϋπολογισμού, συνθήκη που ξεπερνάει τα όρια της λογικής».
Δείτε τα επισυναπτόμενα στοιχεία που συμπεριέλαβαν στην επιστολή τους, τα μέλη του ΕphForT για τη Φαρμακευτική Δαπάνη και το Clawback, από το 2016 και μέχρι σήμερα:
ΕphForT προς Υπουργείο Οικονομικών: Πλήρης αποτυχία στον έλεγχο και τον ορισμό προϋπολογισμών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλλαν στον υπουργό Οικονομικών τα μέλη του ΕphFor, στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη η συνολική υπέρβαση (Clawback μόνο) για το 2019 εκτιμάται (από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ) ότι θα φτάσει στο 42% του προϋπολογισμού, ενώ στη φαρμακευτική δαπάνη για τα προϊόντα ΦΥΚ 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ η υπέρβαση (Clawback μόνο) εκτιμάται στο 182%. Τα στοιχεία αυτά: «καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο και στον ορισμό των προϋπολογισμών!», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς «ένας προϋπολογισμός, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσα σε κάποια λογικά όρια +/- 15% είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένος και ως προς τον έλεγχό του και ως προς την πρόβλεψή του».
Για μια ακόμη φορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας από το υπερβολικό υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις -ούτως ή άλλως- υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.
«To γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες & παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι αντοχές τους, που κακώς θεωρούνται δεδομένες, έχουν στην πραγματικότητα από καιρό εξαντληθεί πλήρως», τονίζει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΕphForT, κ. Φιλιώτης.
Τονίζεται, επίσης, ότι ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να συνεισφέρει επιπρόσθετα στην πραγματική οικονομία μέσω της διεξαγωγής Κλινικής Έρευνας και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα: «Όμως, για να μπορέσουν όλα αυτά να προχωρήσουν και να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπουν σε μία νέα τροχιά επενδύσεων και ανάπτυξης που τόση ανάγκη έχει η χώρα, θα πρέπει καταρχήν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου».
Τέλος, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν να υπάρξει πρόνοια τα επόμενα χρόνια για βιώσιμη χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους που έχουν ανάγκη.