1ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο με 400 σύνεδρους
Οι ομιλίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στο κεντρικό μήνυμά του «Φαρμακείο και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – ο ρόλος του φαρμακοποιού», αναπτύσσοντας ιδέες που αφορούσαν κυρίως την ανάγκη για:
-Την θεσμοθέτηση των υπηρεσιών από το φαρμακείο, καθιστώντας το πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
-την ανάπτυξη δικτύων φαρμακείων από τους συνεταιρισμούς, καθώς και συνεργασίες των συνεταιρισμών φαρμακοποιών με ανεξάρτητα φαρμακεία και με τον ΠΦΣ,
-την συνεχή επιμόρφωση των φαρμακοποιών μέσα από συνέδρια και ημερίδες, αλλά και με την ενίσχυση του ρόλου του ΙΔΕΕΑΦ,
-την άντληση ενημέρωσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσφιγξη σχέσεων με τους ευρωπαίους φαρμακοποιούς.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε ότι «διανύουμε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο όπου η χώρα μας είναι σε μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση. Μέσα σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα στη λειτουργία των φαρμακείων μας, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την ψήφιση της ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Οικονομίας, με την οποία ολοκληρώνεται η καταστροφή του ελληνικού μοντέλου φαρμακείου, του Φαρμακείου της γειτονιάς.»
Τόνισε, μάλιστα, πως «το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας του φαρμακείου είναι δεμένο με την αντίληψη ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και το κράτος τα παρέχει στους πολίτες του. Η νέα ΚΥΑ, τα αλλάζει όλα αυτά, και στη θέση τους προσπαθεί να εντάξει τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ», και κάλεσε τους συνέδρους να αναζητήσουν από κοινού τις λύσεις στα προβλήματα του κλάδου, ώστε να διατηρηθεί ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας το φαρμακείο της γειτονιάς και αδιάρρηκτη τη σχέση εμπιστοσύνης που τρέφουν οι πολίτες για τον φαρμακοποιό τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ κ. Γιάννης Μακρυγιάννης εντόπισε ότι o συνεχιζόμενος περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει τη φαρμακευτική περίθαλψη σε αδιέξοδο και τα φαρμακεία σε ασφυξία και κάλεσε τους φαρμακοποιούς να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους, ως λειτουργών της δημόσιας υγείας και παρόχων φαρμακευτικής φροντίδας, έναν τομέα όπου προγραμματίζει σημαντικές δράσεις το ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης Φαρμακοποιών).
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μετέφερε το κλίμα από τις συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΠΦΣ με την PGEU και την πλήρη στήριξη των ευρωπαίων φαρμακοποιών στις προσπάθειες του Συλλόγου για κατοχύρωση των δικαιωμάτων του φαρμακοποιού και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού φαρμακείου μέσα από αυτήν.
Επιπλέον, ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των ψευδεπίγραφων (πλαστών) φαρμάκων μέσω ηλεκτρονικής πιστοποίησης με το σύστημα ΕΜVO (European Medicines Verifications Organisation) και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην κινητοποίηση όλων των φορέων της φαρμακευτικής αλυσίδας για την ανάπτυξη του συστήματος, αυτού προκειμένου να προστατευτούν οι ασθενείς από τα πλαστά φάρμακα του διαδικτύου, σύμφωνα και με τις πρόσφατες οδηγίες της PGEU.
Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμιος Τσάμης, και η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κα Αικατερίνη Κλάρα.
Τέλος, οι διοργανωτές σύλλογοι ανακοίνωσαν ότι το 2ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.