Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να υποστηρίζει ότι πλέον οι Έλληνες ασθενείς έχουν στη διάθεση τους φθηνά φάρμακα να επιλέξουν, όπως τα γενόσημα, οι πάσχοντες όμως γυρνούν την πλάτη τους σε όσα καλύπτονται πλήρως από την κοινωνική ασφάλιση. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν ξαφνικά να αλλάξουν τις θεραπείες τους που χρόνια παίρνουν, έχουν αποτελεσματικότητα και να επιλέξουν κάτι πιο φθηνό και άγνωστο για εκείνους. Έτσι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης απλά πάει περίπατο.
Με βάση έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μόλις 1 στους 10 άλλαξε το φάρμακο του και επέλεξε αυτό που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση. Οι 8 στους 10 ασθενείς παρέμειναν στο φάρμακο τους, μετά την εφαρμογή της συνταγογράφησης που προβλέπει ότι αποζημιώνεται το φθηνότερο σκεύασμα και αν επιλεγεί το ακριβότερο ο ασθενής πληρώνει τη μισή διαφορά μέχρι την τιμή του φαρμακείου. Έτσι οι πάσχοντες επωμίσθηκαν την πρόσθετη δαπάνη, περικόπτοντας κάθε άλλο δυνατό έξοδο, σημειώνουν οι ειδικοί της ΕΣΔΥ.
Άλλωστε το φάρμακο για τον χρόνιο ασθενή είναι κάτι αναντικατάστατο, με αποτέλεσμα να μειώνει κάθε άλλη δυνατή δαπάνη για να έχει πρόσβαση στο σκεύασμα του. Είναι ενδεικτικό ότι 9 στους 10 θεωρούν το φάρμακο ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας τους ενώ 6 στους 10 θεωρούν την άποψη του γιατρού το πρώτο κριτήριο για την αλλαγή φαρμάκου.
Σε ότι αφορά τα γενόσημα, οι επιστήμονες της ΕΣΔΥ κατέγραψαν ασάφεια αναφορικά με τις στάσεις και αντιλήψεις των ασθενών. Σχετικά με την ασφάλεια 4 στους 10 ασθενείς αναγνωρίζουν τα γενόσημα ως ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα ενώ η χώρα προέλευσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αναγνώριση ότι ένα γενόσημο τηρεί προδιαγραφές ασφαλείας και μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τσεκουρώνουν πάλι τα χρήματα των νοσοκομείων! Πόσο μειώνονται οι προϋπολογισμοί
«Κόλλημα» της τελευταίας στιγμής στον ΕΟΦ! Παραμένει χωρίς πρόεδρο. Όλα τα σενάρια
Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία! Πότε προετοιμάζονται τα λουκέτα
Πίνουν το «αίμα» της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας! Απομακρύνεται το προσωπικό