Φάρμακο αδυνατίσματος βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να μειώσουν τα διουρητικά [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
Wegovy
Μελέτη δείχνει ότι η λήψη του φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy (σεμαγλουτίδη) μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ανάγκη των ασθενών για διουρητικά

Στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συνταγογραφούνται συχνά διουρητικά της αγκύλης, όπως λέγονται, για να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης υγρών που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της πάθησης.

Τώρα, μελέτη δείχνει ότι η λήψη του φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy (σεμαγλουτίδη) μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ανάγκη των ασθενών για διουρητικά.

Μετά από ένα χρόνο λήψης του Wegovy, «υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής μείωσης της μέσης δόσης διουρητικού της αγκύλης, μικρότερης πιθανότητας κλιμάκωσης της θεραπείας με διουρητικά και μεγαλύτερη πιθανότητα αποκλιμάκωσης της θεραπείας με διουρητικά»», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Kavita Sharma, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη.

Η ομάδα της περιέγραψε τα ευρήματά της σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο τύπος καρδιακής ανεπάρκειας στον οποίο επικεντρώθηκε η μελέτη του Hopkins ήταν η «καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως» (HFePF), όπου η καρδιά «αντλεί κανονικά αλλά είναι πολύ δύσκαμπτη για να γεμίσει σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηρίξει την ανάγκη του σώματος για αίμα πλούσιο σε οξυγόνο», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της συνόδου.

Στη διεθνή δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 1.145 ασθενείς με HFePF. Οι ασθενείς ήταν παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30) και ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 70 ετών. Οι μισοί ήταν άνδρες και οι μισοί γυναίκες.

Στην αρχή, 220 ασθενείς δεν λάμβαναν διουρητικά, 223 λάμβαναν μόνο άλλα διουρητικά (non-loop) και 702 λάμβαναν διουρητικά της αγκύλης.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένεση placebo ή Wegovy μία φορά την εβδομάδα για 52 εβδομάδες.

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε Wegovy έχασαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Σε σύγκριση με τους εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε placebo, οι ασθενείς που δεν έπαιρναν διουρητικά και στους οποίους χορηγήθηκε Wegovy έχασαν κατά μέσο όρο το 8,8% του σωματικού τους βάρους, ενώ εκείνοι που έπαιρναν την υψηλότερη δόση διουρητικών της αγκύλης είδαν μέση μείωση 6,9% στο βάρος τους.

Η λήψη του Wegovy φάνηκε επίσης να συνδέεται με βελτιώσεις και σε άλλες μετρήσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η απόδοση σε ένα τυπικό τεστ βαδίσματος έξι λεπτών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ασθενείς που πήραν Wegovy για έναν χρόνο είδαν την ανάγκη τους για διουρητικά της αγκύλης να μειώνεται κατά 17% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μια μέση αύξηση 2,4% στη χρήση διουρητικών για εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο.

Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε ότι «υπήρχαν λιγότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με τη σεμαγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου σε όλες τις υποομάδες διουρητικών».

Συνολικά, «η σεμαγλουτίδη βελτίωσε τα συμπτώματα, τους σωματικούς περιορισμούς και οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις κατηγορίες χρήσης διουρητικών σε ασθενείς με HFpEF», είπε ο Sharma.

Επειδή αυτά τα παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο, θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επίσημη επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελιές και ξίδι: Οι «σύμμαχοι» του εντέρου

Βγήκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων πασίγνωστα παυσίπονα – Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Γιατί παθαίνουμε κράμπες στα πόδια και πως να τις αντιμετωπίσουμε