Iatropedia

Φάρμακο: Αγωνία για το σημείο που θα κάτσει η …»μπίλια» και ποιοι θα ωφεληθούν

Κινητικότητα παρουσιάζει ο χώρος του Φαρμάκου με την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής του ΕΟΦ αλλά και με την έκδοση προ ημερών νέου Δελτίου Τιμών και νέας θετικής λίστας. Οι παράγοντες που καθορίζουν το "παιχνίδι" ωστόσο, δηλαδή ηγεσία του ΥΥΚΑ και φαρμακοβιομήχανοι, έχουν πολλά να συζητήσουν πριν βρεθεί η "χρυσή τομή"!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μείωση της συμμετοχής με εισοδηματικά κριτήρια, έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, κάτι που από Δευτέρα θα αρχίσει να συζητά με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να τροποιηθεί και το μοντέλο του rebate και να γίνει κλιμακωτό με βάση τον όγκο (κατανάλωσης). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολίτες που θα ωφεληθούν θα είναι αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα κάυτω από 15.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, κάποιοι διαρρέουν ότι σημειώθηκε υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου το clawback που θα κληθούν να πληρώσουν για αυτό το χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν εξάλλου, ότι η υπέρβαση συνέβη επειδή χαλάρωσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και επειδή στον προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί και οι ανασφάλιστοι χωρίς να έχουμε ακόμα σαφή εικόνα του ποσού που χρειάζονται οι ανασφάλιστοι…

Χθες εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, από το βήμα του συνεδρίου του Economist μίλησε για «βουτιά» της δημόσιας δαπάνης για την υγεία στην Ελλάδα, η οποία πλέον ανέρχεται στο 4,5% του ΑΕΠ, όταν ακόμα και τα μνημόνια έθεταν ως όριο το 6%. Κι αυτό που είναι περίεργο κατά τον κ. Τρύφωνα, είναι ότι ο αριθμός των συνταγών παραμένει υψηλός, μεγαλύτερος μάλιστα από το 2009, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για έλεγχο στον όγκο της συνταγογράφησης.

Τόνισε λοιπόν ότι χρειάζεται στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση η ΠΕΦ στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, στη συνταγογράφηση ανά κατηγορία, καθώς και σε επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να γίνει συγκριτική μελέτη.