Πρόκειται για το φάρμακο Olaparib, το οποίο επηρέασε θετικά την εξέλιξη της θεραπείας στο ένα τρίτο των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν είχαν γενετικά κληρονομική μορφή καρκίνου, αλλά των οποίων οι όγκοι είχαν μεταλλαχθεί παρόλα αυτά.
Οι ερευνητές είπαν ότι η μέτρια επιτυχία της κλινικής αυτής δοκιμής δείχνει τις δυνατότητες για μια μεγαλύτερη, γενικευμένη έρευνα επάνω σε αντικαρκινικές θεραπείες για άντρες και γυναίκες λόγω της γενετικής ομοιότητες μεταξύ του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 49 ασθενών με ανθεκτικούς καρκίνους τους προστάτη στην τυπική θεραπεία που ακολουθούσαν. Όλοι οι συμμετέχοντες αναμένεται να επιβιώσουν για 10 με 12 μήνες με μία δόση 400 mg Olaparib δύο φορές την ημέρα.
Από τους συμμετέχοντες, οι 14 (δηλαδή το 33%), έδειξε μια κλινικά σημαντική απόκριση στο φάρμακο. Οι παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη από τους ερευνητές ήταν η διακοπή στην αύξηση των όγκων, η διαρκής πτώση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου, η μείωση του αριθμού των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο αίμα, και τα αποτελέσματα των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεστ για τον προστάτη: Πότε και γιατί να το κάνω
Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει