Iatropedia

Φάρμακο για πνευμονική νόσο δοκιμάζεται για τον κορονοϊό, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Yale

Ελπίδες για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κορονοϊού γεννά προϋπάρχουσα πειραματική θεραπεία για την καταπολέμηση της ασθένειας της πνευμονικής ίνωσης. Οι μελέτες διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ, με τη συνεργασία του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Yale, New Haven πριν από λίγα χρόνια. η οποία μελέτησε τη χρήση του φαρμάκου sobetirome, ως θεραπεία για την καταπολέμηση του συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσφορίας (ARDS) και της πνευμονικής ίνωσης.

Τα πρώτα πειραματικά δεδομένα της ερευνητικής ομάδας, της οποίας ηγήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης, έδειξαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να προλάβει και να θεραπεύσει το ARDS. Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δημοσιεύτηκαν το 2018 σε ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά, το Nature Medicine.

Τι έδειξαν οι μελέτες για τη δράση που έχει η θεραπεία στον πνεύμονα

Τα αποτελέσματα της πρώτη μελέτης κατάφεραν να αποδείξουν, ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οι ιοί και οι λοιμώξεις που αυτές προκαλούν. Η δράση του φαρμάκου απευθείας στον πνεύμονα φαίνεται να έχει ευεργετική δράση, η οποία ενδεχομένως να ωφελήσει σε σειρά ιών και ασθενειών, που στοχεύουν το συγκεκριμένο όργανο.  Επιπροσθέτως αποδείχθηκε ότι η θεραπεία, μιμείται τις επιδράσεις της θεραπείας με θυρεοειδή ορμόνη

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το sobetirome,  μιμείται τις επιδράσεις της θεραπείας με θυρεοειδή ορμόνη, η οποία θεραπεύει τη λοίμωξη και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμονικών κυττάρων, χωρίς τις τοξικές επιδράσεις στην καρδιά και τους σκελετικούς μύες.

Η μελέτη για τη θεραπεία του COVID-19 έλαβε έγκριση από FDA και EMA

Σήμερα, η ίδια θεραπεία γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιφέρει βελτίωση της λειτουργίας του πνεύμονα, του οργάνου που πλήττεται  περισσότερο από το ιό SARS-CoV-2.

Η  ερευνητική ομάδα του Yale  με επικεφαλής τον πνευμονολόγο Naftali Kaminski, στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον καθηγητή κ. Τζουβελέκη, ξεκινά κλινικές μελέτες φάσης ΙΙ, για τις οποίες η ομάδα έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η μελέτη έχει γνωστοποιηθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έγκριση αφορά πολυκεντρική μελέτη με τη συμμετοχή 5 μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων και με κέντρο αναφοράς το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.  Στην παράλληλη μελέτη των Πανεπιστημίων Yale και Πατρών, θα ενταχθούν ασθενείς COVID-19 υψηλού κινδύνου και θα ξεκινήσουν όταν εγκριθεί η σχετική χρηματοδότηση από διεθνή οργανισμό.