Iatropedia

Φάρμακο για την απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 38% σε κλινική δοκιμή

Weight loss injection. Insulin resistance, diabetes, slimming healthy eating. Injections with hormones doses syringes, with measuring tape, dumbbells, balanced plate salad and meat and apple

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος

Φάρμακο για την απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου και άλλων αποτελεσμάτων για παχύσαρκους ενήλικες με έναν κοινό τύπο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, το φάρμακο αδυνατίσματος Zepbound, γνωστό και ως τιρζεπατίδη, μείωσε τον κίνδυνο ενός σύνθετου δείκτη επείγουσας επίσκεψης ή νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, εντατικότερης λήψης διουρητικών από το στόμα ή καρδιαγγειακού θανάτου κατά 38% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Στη δοκιμή συμμετείχαν 731 ασθενείς σε 10 χώρες που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και παχυσαρκία.

Η πάθηση «ευθύνεται για σχεδόν τις μισές περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και στις ΗΠΑ σχεδόν το 60% των ατόμων που έχουν την πάθηση ζουν επίσης με παχυσαρκία», δήλωσε ο Jeff Emmick, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Lilly.

Σύμφωνα με την Eli Lilly, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν επίσης ότι το φάρμακο βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και τους σωματικούς περιορισμούς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Συνδέεται με συμπτώματα και σωματικούς περιορισμούς που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, όπως κόπωση, δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα για άσκηση και οίδημα στα άκρα.

Στους ασθενείς που λάμβαναν τιρζεπατίδη χορηγούνταν εβδομαδιαίες ενέσεις της υψηλότερης ανεκτής δόσης, έως και 15 χιλιοστόγραμμα, και η παρακολούθηση διήρκεσε για διάμεσο διάστημα δύο ετών.

Το φάρμακο οδήγησε σε απώλεια βάρους 15,7% στον συνδυασμένο πληθυσμό των ατόμων με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με 2,2% για το εικονικό φάρμακο, είπε η Lilly. Για τους μη διαβητικούς ασθενείς, η απώλεια βάρους ήταν 13,9%.

Το Zepbound, που πωλείται επίσης με την επωνυμία Mounjaro για τον διαβήτη τύπου 2, είναι ένα από τα φάρμακα που μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην επιβράδυνση της πέψης και στη μείωση της όρεξης.

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ασθενείς ήταν η διάρροια, η ναυτία, η δυσκοιλιότητα και ο έμετος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής σε ό,τι αφορά το σκέλος της καρδιακής ανεπάρκειας στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και σε άλλους ρυθμιστικούς φορείς εντός του έτους.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν επίσης σε μια επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.

Σημειώνεται πως και η Novo Nordisk έχει αναφέρει δεδομένα που δείχνουν ότι το φάρμακο απώλειας βάρους GLP-1 Wegovy μειώνει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς φαγητό και νερό – Η περιπέτεια 50χρονης στην Ινδία

Άνοια: 14 κρίσιμοι παράγοντες υπονομεύουν την υγεία του μυαλού μας, λένε οι ειδικοί

Κώδωνα κινδύνου για βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα κρούουν οι επιστήμονες