Πολλές φορές η λύση σε κάποιο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί εκεί όπου δεν το περιμένει κανείς: ερευνητές ανακάλυψαν πως η χορήγηση 4 mg/kg φαινυτοΐνης ημερησίως σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και είχαν διαγνωσθεί με οξεία οπτική νευρίτιδα, είχε ως αποτέλεσμα 30% μείωση της βλάβης στον νευρικό ιστό του αμφιβληστροειδούς σε σύγκριση με άτομα που πήραν εικονικό (placebo) φάρμακο. Μάλιστα η ωχρά κηλίδα, το πιο ευαίσθητο στο φως τμήμα του αμφιβληστροειδούς, είχε κατά μέσο όρο 34% υψηλότερο όγκο στους συμμετέχοντες που ελάμβαναν φαινυτοΐνη τους τρείς μήνες που διήρκεσε το πείραμα.
Η οξεία οπτική νευρίτιδα –μια απομυελινωτική φλεγμονή του οπτικού νεύρου το οποίο μεταδίδει πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο– είναι μια πάθηση στενά συνδεδεμένη με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται περίπου στο ήμισυ των ασθενών κάποια στιγμή στην ζωή τους και για ορισμένους μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια.
Σύμφωνα με τον Δρ. Raju Kapoor του National Hospital for Neurology and Neurosurgery του Λονδίνου ο οποίος θα παρουσιάσει τα ευρήματα της σχετικής μελέτης στο επικείμενο 67ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας στην Ουάσινγκτον, μετά την αντιμετώπιση της οξείας οπτικής νευρίτιδας η όραση των συμμετεχόντων επέστρεψε στο φυσιολογικό. «Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μελέτες ευρύτερης κλίμακας, αυτό θα οδηγήσει σε θεραπεία που θα αποτρέψει την νευρική βλάβη και την τύφλωση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (ΜS) συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση και άλλων επιπτώσεων της νόσου» επισημαίνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: