Φάρμακο για τον διαβήτη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 14% σε μελέτη

  • Iatropedia newsroom
χάπι
Το φάρμακο βοήθησε στη μείωση του κινδύνου, μεταξύ άλλων, για θάνατο λόγω καρδιαγγειακού, αλλά και μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο

Αναλυτικότερα, η Novo Nordisk ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21/10 ότι μια από του στόματος εκδοχή του φαρμάκου της, της σεμαγλουτίδης, βοήθησε σημαντικά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς, σε μελέτη προχωρημένου σταδίου.

Το φάρμακο, Rybelsus, βοήθησε στη μείωση του κινδύνου αυτών των συμβαμάτων, συμπεριλαμβανομένων του καρδιαγγειακού θανάτου, της μη θανατηφόρας καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 14% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, επιτυγχάνοντας τον κύριο στόχο της δοκιμής.

Η μελέτη εξέτασε το φάρμακο ως συμπλήρωμα της συνήθους θεραπείας σε 9.650 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή/και χρόνια νεφρική νόσο, ανέφερε η εταιρεία.

Η Novo εκτιμά πως θα καταθέσει αίτηση για επέκταση της ετικέτας του Rybelsus στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω στις αρχές του έτους.

Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι τα λεπτομερή αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε επιστημονικό συνέδριο το επόμενο έτος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το αυτοκίνητο βλάπτει την υγεία: Τι έδειξε έρευνα σε τρεις πόλεις της Ελλάδας

«Κλινικά νεκρός» άνδρας ξύπνησε λίγο πριν αρχίσει η αφαίρεση των οργάνων του

Μούδιασμα στο χέρι, πρωτόγνωρος πονοκέφαλος: Πότε μπορεί να είναι κάτι σοβαρό