Iatropedia

Φάρμακο θα μπορούσε να παρατείνει τη γυναικεία γονιμότητα για πέντε χρόνια [μελέτη]

Ultrasound exam

Το φάρμακο είναι ασφαλές για έναν νέο, υγιή πληθυσμό, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης

Ένα φάρμακο, που θα μπορούσε να παρατείνει τη γυναικεία γονιμότητα για πέντε χρόνια -και να βοηθήσει τις γυναίκες να ζήσουν περισσότερο με καλύτερη υγεία- είναι ασφαλές για έναν νέο, υγιή πληθυσμό, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης.

Ο λόγος για τη ραπαμυκίνη, που χρησιμοποιείτο μέχρι τώρα ως ανοσοκατασταλτικό.

Η μελέτη επικύρωσης των οφελών της ραπαμυκίνης για τη θεραπεία της αναπαραγωγικής γήρανσης (η μελέτη Vibrant, όπως ονομάζεται) έχει σχεδιαστεί για να μετρήσει εάν το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των ωοθηκών, καθυστερώντας έτσι την εμμηνόπαυση, παρατείνοντας τη γονιμότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Στη μελέτη, η οποία τελικά θα περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 γυναίκες, συμμετέχουν 34 γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών και προστίθενται καθημερινά περισσότερες.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Yousin Suh, καθηγητής Επιστημών της αναπαραγωγής και Γενετικής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ο Zev Williams, αναπληρωτής καθηγητής Γυναικείας υγείας και επικεφαλής του τμήματος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia.

Σύμφωνα με τον Suh, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι ρεαλιστικό να ευελπιστούμε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει τη γήρανση των ωοθηκών κατά 20% χωρίς οι γυναίκες να εμφανίσουν κάποια από τις 44 παρενέργειες που μπορεί να έχει η ραπαμυκίνη, οι οποίες κυμαίνονται από ήπια ναυτία και πονοκεφάλους έως υψηλή αρτηριακή πίεση και λοιμώξεις.

Στην πραγματικότητα, είπε ο Suh, οι συμμετέχουσες στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη ανέφεραν βελτιώσεις στην υγεία, τη μνήμη, τα επίπεδα ενέργειας και την ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών τους. Βελτιώσεις στην υγεία συμβατές με άλλες μελέτες για τη ραπαμυκίνη που είχαν δείξει πως μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά 9-14% ενώ αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τα όργανα η κατάσταση των οποίων επιδεινώνεται με την ηλικία.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης –της πρώτης στην ανθρώπινη Ιστορία– είναι πολύ, πολύ συναρπαστικά. Σημαίνει ότι όσες γυναίκες έχουν προβλήματα γονιμότητας που σχετίζονται με την ηλικία έχουν τώρα ελπίδα, ενώ πριν δεν είχαν», ανέφερε ο Suh.

«Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα σημαίνουν ότι έχουμε πλέον έναν ξεκάθαρο τελικό στόχο: τη χρήση της ραπαμυκίνης για παράταση της διάρκειας ζωής των ωοθηκών και, ως εκ τούτου, καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής της γυναίκας και βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής της».

«Η γήρανση των ωοθηκών είναι ο βασικός μοχλός της γήρανσης στις γυναίκες», ανέφερε επίσης ο Suh, συμπληρώνοντας: «Αν οι γυναίκες αρχίσουν να παίρνουν ραπαμυκίνη στα 30 τους, όταν οι ωοθήκες τους αρχίζουν να χάνουν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συμπτώματα, μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν την όλη διαδικασία γήρανσης».

Οι ωοθήκες απελευθερώνουν ωάρια συνεχώς: οι γυναίκες χάνουν περίπου 50 κάθε μήνα, με ένα μόνο να φτάνει στην ωορρηξία. Μια μικρή, εβδομαδιαία δόση ραπαμυκίνης επιβραδύνει τη διαδικασία και έτσι απελευθερώνουν μόνο 15 ωάρια τον μήνα. Οι Suh και Williams εκτιμούν ότι αυτό μειώνει τη γήρανση των οργάνων κατά 20%.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό λειτουργεί με τα ζώα – και τώρα ξέρουμε ότι είναι ασφαλές για τους ανθρώπους», είπε ο Williams. «Τώρα χρειαζόμαστε απλώς μια μεγαλύτερη μελέτη για να συνδυάσουμε και τα δύο μέρη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι επειδή η ραπαμυκίνη είναι ένα φθηνό, γενόσημο φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως, μόλις τεκμηριωθούν τα στοιχεία, η πρόοδος θα είναι ταχύτατη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιδρώτας: Συμβουλές για να ελέγξετε την υπερβολική εφίδρωση

Ιός Νίπα: Συναγερμός μετά την επανεμφάνιση θανατηφόρας νόσου που μεταδίδεται από νυχτερίδες

Φαγητό και κολύμπι: Πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε πριν πέσουμε στο νερό